на живо

Хайде на мач в Африка!

Футбол в мрачното царство на Теодоро Обианг

В събота, 17 януари, в Екваториална Гвинея бе дадено началото на поредното издание на турнира за Купата на африканските нации. 16 отбора ще си оспорват титлата в този най- популярен турнир на черния континент , но повече от любопитно, и за съжаление мрачно, е мястото на провеждането му, както и схемата, по която намиращата се естествено под шапката на ФИФА Конфедерация на африканския футбол /КАФ/ взе решението да премести този турнир точно в тази страна.

Предисторията на това е свързана с болестта ебола, която продължава да плаши африканския континент и съответно Мароко, страната, която трябваше да бъде домакин на турнира. Мароко помоли турнирът да бъде отложен с една година. Това бе отхвърлено от КАФ. Основанията за това не бяха изтъкнати, но явно имат връзка с неустойките, които щяха да бъдат поискани от телевизии и рекламодатели, които наливат пари в събитието. След отказа на Мароко започна трескавото търсене на нов организатор на събитието. А имаше само малко повече от месец за подготовката. И когато го намериха, лепнаха драконова глоба от 16 милиона евро като неустойка на Мароканската футболна федерация, заради отказа да организира турнира. Изключиха и отбора на тази страна от надпреварата и на негово място върнаха в групата на участниците състава на страната домакин. Освен това Мароко ще търпи наказание да няма право да участва в следващите две издания на този турнир.

И сега става интересно, защото навлизаме в света на най- принципната и най- некорумпирана спортна организция в света. Говорим за ФИФА и намиращата се естествено под нейната шапка КАФ.

Първо отборът на Екваториална Гвинея беше наказан с изключване от този турнир. В квалификационен мач , през юли , срещу Мавритания, съперникът успя да докаже, че в състава на Екваториална Гвинея е използван неправомерно картотекиран футболист с произход от Камерун.Сега изведнъж , хоп второ, отмениха това наказание. Готово. А и страната вече беше организатор на такъв турнир през 2012 заедно с Габон, така че бе логично, да се справи с организацията, в кратките срокове, които бяха поставени от обстоятелствата.

Между другото Екваториална Гвинея отдавна използва футболисти от други страни включително и от страната на бившия си колонизатор Испания. Дава им гражданство и след като ги натурализира ги пуска да обличат националната фланелка. Преди три години има случай на девет натурализирани бразилци играли за националния тим на Екваториална Гвинея.

А сега да се разровим в интернет за човека, който стои в дъното на цялата тази работа и да научим повече за „светлата” личност на диктатора, управляващ държавата там от 1979 година. Той се казва Теодоро Обианг. Вече е на 72 години. Дошъл е на власт след преврат срещу чичо си, който е бил екзекутиран след като е свален от президентския пост. Мислех си, че е добре, дето не е бил изяден. Сега Обианг е най- дълго властващият президент в африканска държава в момента.

Екваториална Гвинея е страна с богати залежи на петрол. Добивът му е на високо ниво и е разработен добре от мощни световни концерни. Населението е около един милион души, макар последното преброяване да дава данни от 650 000. Смята се, че брутния вътрешен продукт на страната би позволил да има доход на глава от населението от около 17 000 евро. По тези данни там могат да си съперничат със Словакия или Естония, но естествено „бащицата” е взел мерки 3/4 от народа му да живее на границата на бедността. По данни на Световната банка хората там живеят с месечен доход от около два долара.

Сещате се, че са взети и мерки срещу тези ,които протестират , а някои от тях са изчезнали в последните години при неизяснени обстоятелства. В замяна на това, на провеждащите се президентски избори в годините, в които е на власт, Обианг печели винаги с 95 процента и повече, убедителен изборен резултат. И това не го оспорвайте, за да не изчезнете!

В интерес на истината, все още има някакви малки опазиционни партии, които призоваха за бойкот на  този турнир, но кой ги чу?

Същата тази полиция и войска, която крепи Обианг на власт, осигурява сигурността на турнира. Какво ви пука?

Естествено властелинът Обианг ще използва този турнир, за да полира своя доста накърнен имидж. Между другото, любопитен момент е фактът, че световно известният филм „Преводачката” с Никол Кидман базира в сценария си на данни за случващото се именно в Екваториална Гвинея.

И така добре дошли, мили участници в турнира. Макар географското положение на страната, в сравнение с Мароко, да е много по –близко до най- засегнатата от ебола зона на африканския континент. Една от първите мерки сега, бе ангажирането на около 50 лекари от Куба, които да са в центъра на кампания по превенция на болестта. Освен това на летището в столицата Малабо се правят контролни прегледи и се мери температурата на пристигащите в дните на турнира.

Милостивият президент купи 40 000 билета за двубоите от турнира, за да ги раздаде на бедните и да ги прати да гледат мачовете от надпреварата. Билетите са със средна цена под 1 долар. Човекът извади от джоба си явно около 40 000 долара. Какъв жест само. Този тип обаче, няма проблем с парите, защото личното му богатсво се изчислава на над 500 000 000 евро. Според съществуващ доклад на американския сенат за прането на пари в световен мащаб, данните за личното му богатство възлизат даже на 700 000 000 долара. А синът му, който естествено е министър в правителството на баща си, беше пипнат преди време от американските власти, защото се подвизаваше във Флорида, където се установи, че е прахосал около 60 милиона долара . Разследвайки откъде са се взели тези пари, будните щатски служби установиха наличност на едни милиони в банка и естествено ги секвестираха.  През 2012 година френското правосъдие също успя да национализира в полза на държавата неправомерно придобито имущество на семейство Обианг на стойност от около 150 000 000 евро.

И така ФИФА и КАФ ви канят да гостувате в царството на семейство Обианг.

В Екваториална Гвинея вече започна турнирът за Купата на африканските нации.

„ Хайде на мач” !

Автор : Георги Попвасилев