на живо

Илиан Стоянов - българинът, който сбъдва мечтите на японските деца (ВИДЕО)

Бившият играч на "Левски" има собствена футболна школа в Страната на изгряващото слънце

bTV

Помните ли го? Сърцатият бранител на "Левски" и България - Илиан Стоянов. Той е част от последния ни национален отбор, играл на голям форум - европейското първенство в Португалия през 2004г.

Съдбата обаче отведе Илиан в Япония, а той взе решението да остане там и да продължава да посвещава живота си на футбола. Днес той живее в малкия град Шунан и е собственик на академия "Стоянов".

"2005 г. ми свърши договора с "Левски". Отказах да преподпиша. Бях вече пета година при "сините" и исках да ме трансферират някъде, защото бях вече на 28 години и исках да си пробвам късмета в чужбина, да видя дали имам качествата да играя в Европа или както стана в случая - в Азия. Още след първия месец си казах, че когато свърша да играя футбол, искам да остана да живея в Япония.", каза бившият любимец на "синята" агитка пред камерата на bTV при едно от малкото си завръщания в България.

Снимка: bTV

Коловати, както е известен във футболните среди Стоянов, разкри, че уважението и спокойствието го е задържало в Страната на изгряващото слънце. Въпреки това стартът на начинанието му хич не е бил лесен.

"Около 6 месеца не можех да регистрирам отбора. Академията я имам от 2012 г., но беше само академия и участвахме само в тренировъчни мачове. Сега вече играем във всички първенства на Япония. Не е лесно чужденец да отвори школа там, но с малко търпение и помощта на един приятел японец успях", разказва Илиан.

Бившият футболист на "Левски" заяви, че японците са хора на честта и "когато ти кажат нещо, че ще стане, то става".

Снимка: bTV

"Сутрин ставаш, дори да не познаваш човека го поздравяваш. Децата в школата ги имам за свои деца. Знаете, в България да прегърнеш детето е нормално. В Япония, ако тръгнеш да прегръщаш едно дете, то се дърпа, но вече свикнаха...", разказва той.

"Целта ми е да дам шанс на децата да играят професионален футбол. В региона, в който сме ние, за цялата история на футбола има не повече от 4-5 професионални футболисти излезли. Искам да им дам шанс да играят футбол, защото животът ми е свързан с него и моята мечта вече е реалност", завърши Стоянов.