на живо

Какво трябва да знаете за детето-чудо на Европа?

БГНЕС

Мартин Йодегаард навърши 16 години едва миналия месец, но вече е преследван от най- големите клубове в Европа.

Атакуващият футболист, оприличаван с Лионел Меси, е свързван с отбори от ранга на Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен през последните седмици, като се очаква през следващата да обяви плановете си.

Докато очакваме развръзката на кариерата на Йодегаард, ето и десет по- малко известни факта за младия футболист.

1. Сензация от самото начало

Йодегаард дебютира за клуба си Стрьомсгодсет едва на 15 години и 117 дни в мач от първенството на Норвегия срещу Ааелсунд през април 2014. Той почти отбелязва гол, след като преодолява няколко противникови футболисти, но асистира на съотборника си Томас Сорум.

2. Първият гол

Йодегаард отбелязва първия си гол в професионалния футбол срещу Сарпсборг, с прецизен удар извън наказателното поле, един месец след официалния си дебют.

3. Луд фен на Ливърпул

Роденият в Драммен, Норвегия младеж е голям фен на английския гранд Ливърпул. „Мърсисайдси” са предпочитан от него отбор, дори и когато играе на FIFA.

4. Обявен е за следващия Лионел Меси

Атакуващият му и техничен стил на игра, със силния ляв крак, предизвиква непрестанни сравнения с гения на Барселона Лионел Меси. В родната Норвегия Йодегаард е обявен за най- перспективния млад футболист. Мениджърът на Стрьомсгодсет Дейвид Ниелсен нарече Йодегаард „супергерой”. Талантът на норвежеца не остана незабелязан и от други европейски специалисти. Треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти заяви, че той е „дете с талант и характер”.

5. Желан от много клубове

Повече от 30 клуба са изпратили запитвания за Йодегаард. Сред тях са Борусия Дортмунд, Байерн Мюнхен, Манчестър Юнайтед, Барселона, Аякс и Ливърпул. Около 30 скаути наблюдават изявите на младежа в клубния му Стрьомсгодсет. Ливърпул бе един от многото клубове, който предложиха на Йодегард да тренира с тях. Докато участваше в тренировки на базата Мелууд, норвежецът показа техничния си стил на игра, прекарвайки топката между краката на Джо Алън.

6. Посветен баща или натрапчив родител?

Бащата на Мартин- Ханс Ерик Йодегаард, бивши футболист с над 200 изиграни мача за Стрьомсгодсет, оказва голямо влияние върху развитието на кариерата на сина си. Според него Мартин тренира по 20 часа на седмица още от седем годишна възраст, като талантът му е бил явен още от детска възраст.

7. Към Мюнхен?

Байерн Мюнхен са най- настоятелният клуб, преследващ Йодегаард. Първият установен контакт с футболиста е когато той е бил едва на 14.

8. Или към Мадрид?

В днешно време клубовете правят всичко възможно да подпишат с даден футболист буквално под носа на противниците си. Големи заплати, хубави къщи, обещания за игрово време в първия отбор и какво ли още не. Според някои информации, от ръководството на Реал Мадрид дори са готови да предложат треньорски пост в школата на клуба на бащата на Йоредаард, в опита си да привлекат таланта.

9. Мартин пише норвежката футболна история

Йодегаард се превърна в най- младия футболист играл за мъжкия национален отбор на скандинавската държава. През август 2014, когато е на едва 15 години и 253 дни, той започва като титуляр мача срещу Обединените Арабски Емирства.

Предишният рекорд е от 1910, когато Тормод Киелсен дебютира на 15 години и 351 дни. Треньорът на представителния тим на Норвегия Пер- Матиас Хогмо споделя притесненията си, че ранният дебют може да има негативен ефект върху развитието на Йодегаард, но въпреки това поема риска.

10. Подобряване на международен рекорд

Само на 15 години и 300 дни Йодегаард чупи 30 годишен рекорд. През октомври 2014 той става най- младият футболист играл в квалификация за Европейски първенство, влизайки като резерва срещу България и помагайки за победата с 2-1.