на живо

Машина за пари: Болт заработва 2,2 млн. евро на секунда

Или колко пилешки хапки може да си купи Кралят на спринта

Getty Images

Юсейн Болт заработва 2,2 млн. евро на секунда на олимпийските игри в Рио, изчислиха финансови експерти. Сметката важи за двете му шампионски бягания на 100 и 200 метра (съответно 9,81 и 19,78 секунди), след които титлите му от най-големия спортен форум набъбнаха на осем. До вълшебния „троен требъл” остава само един златен медал - в щафетата на 4х100 метра.

Благодарение на триумфа 29-годишният спринтьор от Ямайка ще удвои приходите си през следващите 12 месеца. От началото на кариерата си Светкавицата е натрупал 55 млн. евро благодарение на рекламни и спонсорски договори, а според изчисленията през следващата година към тази сума ще бъдат добавени още 64 млн. евро!

„От гледна точка на маркетинга Юсейн е истинска мечта - признава пред „Сън” Пол Гарбът от мениджърската агенция Fast Track. - Големите компании все повече ще наддават за подписа му, тъй като краят на кариерата му вече наближава”.

В последната класация на „Форбс”" Болт е под №91 сред най-печелившите спортисти, но в следващото издание ще се изстреля на 32-а позиция. Всъщност той е единственият представител на леката атлетика в топ 100 и прибира 20 пъти повече от колегите си спринтьори. Професионалните лекоатлети в САЩ си докарват средно по 15 000 долара годишно, а в Канада - по 12 000 долара. В сравнение с тях Кралят на спринта е същински Бил Гейтс.

Крайният победител в Диамантената лига например получава около 36 000 евро - сума, за която повечето състезатели могат само да мечтаят. Тя обаче е едва 1,24% от годишния приход на Юсейн, чието господство в най-атрактивните дисциплини е безпрецедентно.

Само договорът му с Puma, който е до 2025 г., му носи по 10 млн. евро на всеки 12 месеца. Освен това той има сключени сделки с брандове като Gatorade (4 млн. евро), Hublot (3 млн. евро), Virgin Media (3 млн. евро), Visa и Nissan Motors.

Както вече стана дума, наградните фондове в леката атлетика не са никак внушителни. Титла в отделните надпревари от Диамантената лига носи едва 10 000 евро - кулминацията на дълги месеци упорит труд. Кристиано Роналдо например заработва същите пари за четири часа и половина, при това само ако вземем предвид възнаграждението му в „Реал” Мадрид.Болт например има 23 победи в Лигата и това му е донесло едва 250 000 евро.

Златният медал на световното първенство се премира с 54 000 евро, сребърният – с 26 000 евро (умишлено не споменаваме бронзовия, защото Болт никога не е ставал трети и само веднъж благоволи да финишира втори). Световен рекорд е равнозначен на 90 000 евро. Ямаецът има в сметката си 11 златни и един сребърен медал, както и две върхови постижения на планетата. Това му е осигурило 846 000 евро от големи първенства.

Освен това той получава солидни хонорари за самото си участие в определени комерсиални турнири. Сумата може да достигне 300 000 евро. Разделена на 10 секунди, колкото му отнема да финишира на 100 метра, тя е впечатляваща дори за стандартите на Роналдо.

Оправдана ли е подобна инвестиция от страна на организаторите? Абсолютно. Присъствието на най-великия пълни стадионите и разпродава билетите безотказно.

Както вече стана дума, банковата сметка на Юсейн се пълни преди всичко от спонсори. Преди игрите в Пекин 2008 единствените му партньори бяха Puma и ямайската компания за мобилни телефони Digicel. Днес той се състезава не с останалите атлети, а със спортни икони като Лионел Меси и Леброн Джеймс. Има споразумения с 10 глобални и 7 регионални партньора.

Можем само да се чудим защо все още от McDonald's не са се свързали със Светкавицата. Той се прочу с 1000-те пилешки хапки, които погълна в Пекин преди 8 години. Представете си колко хапки може да си купи човек, чието състояние ще надхвърли 100 млн. евро през следващите 12 месеца.