на живо

Млади и стари в битка за медали

Любопитни факти относно възрастта на атлетите на олимпийските игри

Гаурика Сингх и Мери Хана - най-младият и най-старият участник в Рио 2016
Getty Images

От значение ли са годините при спортистите? Доколко е важен опитът и в кои състезания? Може ли възрастта да ти попречи да сбъднеш мечтата си?

Най-големият световен спортен форум продължава в Рио де Жанейро, а на него млади и стари се състезават с една и съща цел – златен медал.

Плувкинята Гаурика Сингх е най-младият спортист на игрите. Състезателката от Непал е само на 13-годишна възраст.

На другия полюс пък е австралийката Мери Хана, която на 61 години участва в надпреварата в конната езда.

Учудващо или не и двете дами покриват регламента в дисциплините си и могат да се борят за медал.

Снимка: Getty Images
Какви всъщност са възрастовите изисквания?

Никакви. Няма възрастови ограничения в общия правилник. Независимо на 5 или на 95 години е представителят на определена страна, той спокойно може да вземе участие на летните олимпийски игри.

В различните спортове обаче федерациите имат своите изисквания, които пък са одобрени от Международния олимпийски комитет. В гимнастиката например състезателите трябва да са над 16-годишна възраст.

Кой е най-младият атлет в Рио?

Снимка: Reuters
Измежду 10 000 състезатели Гаурика Сингх блесва като най-младия атлет на олимпийските игри със своите 13 години и 255 дни.

Младата непалска плувкиня спечели първата си серия на 100 метра гръб, но не беше достатъчно бърза, за да продължи по-напред в надпреварата.

Самата Сингх, която живее в Лондон с родителите си, изпита доста проблеми преди първото си олимпийско състезание в Бразилия.

Снимка: Reuters
На игрите тя не е придружавана от личния си опитен треньор Ръс Гормли и трябваше да получава съвети от него посредством текстови съобщения на смартфона си.

От притеснение Сингх скъса с нокът банския си костюм минути преди началото на серията си и чисто по детски трябваше да получава смс инструкции от треньора си дали да сменя банския или да плува с него.

Кой е най-младият атлет на олимпийски игри в историята?

Само 10-годишният гръцки гимнастик Димитриос Лундрас държи еднолично титлата. Той се състезава през далечната 1896 г. на първите летни олимпийски игри в историята, които са се провели в Атина, Гърция.

Въпреки крехката си възраст, Лундрас печели бронзов медал от отборните дисциплини в гимнастиката.

Може ли да си прекалено стар за участие в олимпийски игри?

Не, няма такъв шанс освен в няколко конкретни спорта.

Снимка: Getty Images
В бокса не се допускат състезатели над 40-годишна възраст, а във футбола пък не могат да бъдат включвани повече от трима играчи над 23-годишна възраст

Кой е най-старият участник на игрите в Рио?

Снимка: Getty Images
Както вече споменахме, това е Мери Хана, която представлява Австралия в конната езда. Това е петото ѝ участие на олимпийски игри на 61-годишна възраст.
Впечатление прави и 42-годишната британска лекоатлетка Джоан Пейви, която е бегач на дълги разстояния и също е за пети път на олимпийски игри в борба за медал в дисциплината 10 000 метра.

Кой е най-старият участник на олимпийски игри в историята?

Шведът Оскар Сван представлява страната си на 72-годишна възраст в спортната стрелба на игрите през 1920 г. в Белгия. Той се класира и за игрите през 1924 г. във Франция, но се оттегля от участие.