на живо

Най-точният "артилерист" (ВИДЕО)

Историята на един култов играч на "Арсенал" - Йон Йенсен

Всеки футболен фен има свой любимец. Някои симпатизират на тарани, които газят противниковите защитници. Други харесват технични и интелигентни халфове. Предпочитанията на привържениците на един и същи тим обаче се припокриват, когато става дума за обичта към негов култов герой.

Но какво означава да бъдеш "култов герой"? - Понякога в такъв се превръща играч, който излиза на терена в големите дербита "пренавит", и изглежда като току-що видял червен цвят бик. Или пък футболист, прекарващ целия мач в търчане във всички посоки, държейки да не остане непресиран противник и недогонена топка. Търсят се играчи, които не блестят с особени качества, но пък компенсират с желание.

Такъв е случаят на Йон Йенсен - култовият герой на английския "Арсенал" от близкото минало.

"Артилеристите" винаги са разполагали с голаджии. Тиери Анри слаломираше покрай съперниците си и с лекота реализираше. Денис Бергкамп пък правеше магически отигравания като онзи шедьовър срещу "Нюкасъл".

Е, Йон "Факсе" Йесен е различен...

През 1992 г. той играе за родината си Дания на европейското първенство. Скандинавците попадат в схемата на турнира в последния момент, тъй като разпадналата се Югославия не може да вземе участие в него. Голяма част от датските национали прекъсват ваканцията си заради шампионата.

Никой не очаква нищо от "Червения динамит", но той "избухва". Светът гледа с изумление как Дания си проправят път до финала, в който побеждава фаворита Германия с 2:0. Важното е, че тогава резултатът е открит с красив гол на нашия герой - Йон Йенсен. По онова време той носи екипа на местния "Брьондби", но въпросното попадение му гарантира трансфер във водещ европейски клуб.

Мениджърът на "Арсенал" Джордж Греъм иска качествен полузащитник. Лондончани продават титуляра си на този пост - Дейвид Рокасъл, на "Лийдс", и усилено му търсят заместник. Поглеждат на север... доста на север. Йон Йенсен преминава на "Хайбъри" за 1 млн. паунда.

Датчанинът бързо се адаптира. В първия си сезон в Северен Лондон той е с основен принос за спечеления дубъл - Купата на Лигата и тази на Футболната Асоциация. Пропуска само... и двата финала. На следващата година "Арсенал" завоюва и Купата на носителите на национални купи, а Йенсен отново е контузен.

През 1995 г. той избягва всякакви сериозни травми. Записва пълен сезон, но "Арсенал" не добавя нищо към клубната витрина.

Феновете на тима започват да се замислят за липсата на късмет на датчанина. Те забелязват и друго - въпреки че нерядко стрелял от дистанция, три години след пристигането си, той все още нямал реализиран гол в официален мач.

Някои футболисти са със слаб ляв крак, други не могат да центрират и т.н. Всичко това може да се прикрие. При ударите отдалеч обаче нещата не стоят така. А мерникът на Йенсен бил по-неточен от македонски учебник по история.

Не след дълго шегите започнали. Привържениците на "Арсенал" викали "СТРЕЛЯЙ" веднага щом топката попаднела в краката на "Факсе", дори когато датчанинът бил в наказателното поле на своите. Гостуващите фенове също се включвали със скандирания от типа на "А ние бяхме тук, когато Йенсен вкара".

Датата е 31 декември 1994 г. Съдбата поднася закъснял коледен подарък на Йон. "Арсенал" губи от "Куинс Парк Рейнджърс" с 0:1 в скучноват мач, топката попада в Йенсен, а зрителите се смеят и скандират обичайното "СТРЕЛЯЙ". Упоритият датчанин изпълнява и... бележи със силен шут от около 16 м.

"Хайбъри" се тресе, макар и с леко забавяне, тъй като публиката се нуждае от време, за да преодолее шока. Йенсен празнува сякаш е станал и световен шампион.

Все пак събитието не носи късмет на "артилеристите". Гостите вкарват нови две попадения и печелят с 3:1. След мача запалянковци на "Арсенал" носят тениски с надпис "Аз видях как Йон Йенсен вкара". Тези на КПР шеговито отвръщат с подобни, на които обаче е добавено "и Галън, и Алън, и Импи" (голмайсторите за гостите)

Йенсен завършва престоя си в "Арсенал" с един гол в 132 мача. Резултатността му е меко казано незавидна, но всички го помнят, защото, като всеки култов герой, дава на феновете нещо, за което да говорят. Нещо, на което да се надяват.

ПС: Ако се чудите какво прави в момента Йенсен - той е треньор на датския втородивизионен "Фремад Амагер"

ПС2: Отборът му не вкарва веднъж на високосна година като своя наставник.

Резултатността на "Арсенал" в момента пък е плашеща. Във вторник английският тим гостува на "Лудогорец" в мач от група А на Шампионската лига. Двубоят е с начален час 21:45 и ще бъде излъчен пряко по bTV Action. Студиото ни преди срещата започва в 21 ч.