на живо

Новият шеф на европейския футбол

Гущерът къса опашката си или загатването за така дълго чаканата промяна в УЕФА

Европейската футболна централа вече има нов президент – словенецът Александър Чеферин спечели убедително изборите за президент на УЕФА и ще е начело на УЕФА за следващите поне три години. Едва на 48 години, шефът на словенската футболна асоциация успя да привлече като поддръжници по-малките държави, заяви желание за промени и сериозна работа и се наложи над холандеца Михаел ван Прааг.

„Не съм шоумен, нямам проблем с егото и не съм човек на нереалните обещания“, заяви след избора Чеферин и накара много зрители и футболни почитатели да си кажат „я, това звучи много добре“.

Чеферин е един от малкото шефове на футболни федерации, които не помним с екип на терена – реден е през 1967 г., завършил е право, управлява семейната адвокатска кантора (една от най-големите в родината му), говори чужди езици, има чудесно семейство и много хобита (два от които – карате и екстремни рали преходи). Досегът с футбола си е направо на любителско ниво – преди през 2011 г. да стане най-важния футболен човек в страната, през 2005 г. влиза в управлението на местен клуб по футзал, а после минава през аматьорски адвокатски тим и елитния „Олимпия” Любляна.

Според анализатори управлението му е повече от успешно – местните клубове подобряват резултатите си, националният отбор се изкачва в ранглистата на ФИФА, зрителският интерес към местния футбол се увеличава, а федерацията значително подобрява финансовото си състояние. Позитивна оценка идва и от УЕФА – малко след избирането си начело на словенския футбол Чеферин става част от правната комисия на УЕФА и макар да не е сред най-разпознаваемите лица в централата, бързо заслужи подкрепа както от страните от Източна Европа, така и от колоси като Франция и Германия.

„Това е огромна чест, но в същото време и огромна отговорност. Моята малка и красива Словения е много горда с избора ми. Надявам се един ден и всички вие да се гордеете с мен“, каза след избора си Чеферин и допълни, че „трябва да спрем с политиката, с липсата на прозрачност, с личните интереси... футболът е на първо място“.

Основните политики на Чеферин ще бъдат насочени към „малките“ във футболна Европа – словенецът вече се обяви против промените в Шампионската лига, които облагодетелстват грандовете и обеща, че ще работи против каквито и да е варианти за отцепване и създаване на Суперлига. Доводът му е логичен – според него подобни промени направо „могат да доведат до война в УЕФА“.

Основните обвинения към новоизбрания президент са за твърде близките му отношения с настоящия президент на ФИФА Джани Инфантино, който пък е сочен за приближен до Блатер и Платини. Двамата, бивши ръководители съответно на ФИФА и УЕФА, стоят зад най-големия футболен скандал в последните години и не могат да се похвалят с обществено доверие и подкрепа. В същото време, много от хората във футболните структури се считат за техни поддръжници, а овластяването на Инфантино и Чеферин може да се приеме за „късане на опашката“ и промяна само на пръв поглед.

По-логично обаче звучи точно обратното – поне присъствието, позицията и бекграундът на Чеферин говорят за една доста позитивна промяна. Може би точно появата на Александър Чеферин ще е така чаканата промяна за футбола, краят на подозренията в корупция, лобизъм и сенчести уговорки. Със сигурност футболните хора не само в Европа, но и в цял свят, биха аплодирали точно това.