на живо

От "по-евтин Неймар" до героя на "Тотнъм"

Преди 18 месеца Лукас Моура беше със статут на твърда резерва, а днес има историческа роля в тима си

Reuters

Хеттрик на полуфинал в Шампионската лига. При това такъв, който носи място в най-важния мач за сезона. А отборът му изоставаше с общ резултат от двата мача 0:3. При това той бележиш хладнокръвно в... 6-ата минута на продължението на редовното време.

Така изложено изглежда като постижение на някоя голяма футболна звезда. Кристиано Роналдо? Лионел Меси? Килиан Мбапе? Не, те няма да играят във финал на Шампионската лига. 

Този път призът за безстрашие, хладнокръвие, категоричност и точен мерник отива при... Лукас Моура. 

Ако не сте чували името му до сега, това е нормално. Моура е нападател на "Тотнъм", а да си признаем, че лондонският тим няма най-голямата фенска маса у нас. 

Той е бразилец, на 26 години е и доскоро го наричаха "по-евтиният Неймар". Кариерата на Моура стартира в "Сао Пауло" през 2005 г. Преминавайки през всички юношески формации, той показва завиден талант на терена. Това води до дебюта му при мъжете през 2010 г. За трите си сезона в тима Лукас изиграва 128 мача и вкарва 33 гола.

Снимка: Reuters

Това не остава незабелязано от големите европейски отбори. И така започва лудото наддаване за Моура. 25 млн. евро за подписа му от "Интер", 32 млн. евро от "Реал" Мадрид, 38 млн. евро от "Манчестър Юнайтед"... И победителят е... "Пари Сен Жермен"!

В крайна сметка френският тим вади умопомрачителните 45 млн. евро, за да има в състава си 19-годишния бразилец. Договорът му е за 5 сезона, но заслужава ли си тази инвестиция?

Моура изиграва 230 мача за ПСЖ и вкарва 46 гола. Сезон след сезон той губи своето място на титуляр, а с това цената му пада. Една от причините е и пристигането в тима на Неймар от "Барселона" за умопомрачителните 222 млн. евро.

Снимка: Reuters

Не си мислете, че двамата са в конфликт! Дори самият Неймар отрича. "Болно ми е, че някой мисли, че той не получава шансове за игра заради мен. Той е мой футболен брат, не искам да си тръгва от Париж", споделя новодошлият.

В края на престоя му във френската столица Моура вече струва 28,4 млн. евро. Поне толкова отделят "Тотнъм" за услугите на бразилеца през януари 2018 г. Въпреки че е искан от редица клубове, сред които отново са "Манчестър Юнайтед" и "Интер", той предпочита да облече фланелката на "шпорите". "Те просто си купиха един по-евтин Неймар", заявяват тогава експертите.

Той обаче не обръща внимание на тези приказки, а работи и нещата започват да се подреждат. Лукас започва да получава все повече шансове. През настоящия сезон той взима участие в 47 мача и бележи 15 гола. Последните  3 са може би най-важните в кариерата му!

Снимка: Reuters

55-та, 59-та и 96-та минута! В тях Моура оформя своя трети хеттрик в кариерата си. През април той се разписа на 3 пъти срещу "Хъдърсфийл", а през 2012 г., като футболист на "Сао Пауло", праща топката във вратата на "Ресифе". 

Лукас всъщност е един много приятен човек. Това твърдят неговите бивши и настоящи съотборници. От време на време треньорите го критикуват, че не работи достатъчно усърдно. Има само едно голямо желание - винаги да играе с номер 7 на гърба. В "Тотнъм" фланелката вече е заета и за това взима 27.

Негов идол е Лионел Меси - нетипично за един бразилец.

"Няма друг толкова добър в целия свят", заявява той пред бразилското издание "Ас". 

На романтичния фронт Моура отдавна е пленен. Кралицата на неговото сърце е бразилката Лариса Саад, която привлича погледите по трибуните по време на мачовете на "шпорите". 

Снимка: Instagram

Двамата имат и син - Мигел и очакват второ дете.

Един ден наследниците на Лукас ще се гордеят с татко си, който вече записа името си в историята като футболиста, пратил "Тотнъм" за първи път на финал в Шампионската лига.