на живо

Сълзи или усмивки след игрите в Рио

Някои изгряха, други се провалиха, важно е кой ще поеме отговорност

Getty Images

Настъпи краят на олимпийските игри. Имаше битки, надлъгвания, хитрост, дори и наглост. Подобряваха се рекорди, постижения и умения. Като всяко състезание и това не мина без контузии и разочарования. Изгряха звезди, млади таланти, лицата на новия спортен свят.

България спечели три медала - Елица Янкова (борба), Мирела Демирева (скок на височина) и ансамбълът по художествена гимнастика.

В леката атлетика видяхме проблясък, а дори и изгряващи таланти. Тихомир Иванов показа силен спортен дух, класа и желание за победа. Макар и да остана десети във финала, младокът успя да ни накара да повярваме в него и за миг да се усмихнем.

Същото стори и не по-малко амбициозната и страхотна спринтьорка Ивет Лалова, която държеше хиляди българи будни. Демирева се представи отлично и не само спечели сребърен медал, но даде заявка и за бъдеща доминация в сектора. Атлетиката ни претърпя и своите черни мигове с положителната допинг проба на Силвия Дънекова. 

На тепиха властваха жените. Елица Янкова се бори мъжки за отличието си и показа много добра подготовка, техника и ловкост. Дори когато изоставаше, тя се мобилизираше и успяваше да подчини съперничките си. Така напълно заслужено 21-годишната варненка спечели своя медал. Представителите ни в свободния и класическия стил се задоволиха с две пети места на Владимир Дубов и Николай Байряков.

Снимка: Getty Images

Най-голямата радост дойде в последния ден. Момичетата от ансамбъла показаха желязна психика, нерви и самоконтрол. При това Михаела Маевска, Ренета Камбурова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова се справиха в изключително сложна обстановка.

Снимка: Getty Images

В тениса определено имахме по-големи надежди. Играта, която ни показа Григор Димитров, повече подхождаше на хлапак. Да не говорим за липсващите хъс и борбеност. Цветана Пиронкова също не успя да премине първия кръг и събра скоропостижно багажа.

А къде са наследниците на Таня Богомилова в плуването? За жалост сме толкова изостанали в този спорт, че дори националната ни рекордьорка Нина Рнгелова остана извън полуфинала на 200 м свободен стил.

Какво се случва в гребането, откъдето дойде и последната ни титла – на Румяна Нейкова от Пекин 2008? Кристиян Василев и Георги Божилов направиха общо три старта, в два от които финишираха на последната позиция.

Вината в никакъв случай не трябва да поемат олимпийците, повечето от които показаха своя максимум. Нужно е отговорност да поемат ръководителите в спорта. Министър Красен Кралев обяви, че са похарчени близо 50 млн. лв. за осигуряването на пълноценен цикъл. С тези пари бяха осигурени класни треньори и специалисти, съвременни методики, необходимото спортно оборудване и инфраструктура за подготовка. Всичко това е част от системата на така наречения „спорт с високи постижения“.

Можем ли да кажем, че резултатите на нашите олимпийци са високи постижения?

Българите в топ 10

Антоанета Бонева – осмо място, 25 м пистолет.

Ивайло Иванов – седмо място, джудо.

Ивет Лалова – осмо място, 200 м.

Мирела Демирева – второ място, скок височина.

Невяна Владинова – десето място, индивидуално многобой.

Елица Янкова – трето място, борба 48 кг.

Николай Байряков – пето място, борба кл. стил, 85 кг.

Тихомир Иванов – десето място, скок височина.

Елис Гури – седмо място, кл. борба, 98 кг.

Владимир Дубов – пето място, св. борба, 57 кг.

Михаил Ганев - осмо място, св. борба, 86 кг.

Борислав Новачков - осмо място, св. борба,  65 кг.

Ансамбъл по художествена гимнастика – трето място, многобой.

България зае 65-ото място в крайното класиране по медали.

За едни представянето в Рио бе отлично, за други - незадоволително. Нека обаче отчетем усилията на всички български спортисти, които ни накараха да се гордеем с тях, да ги подкрепяме и ценим.