на живо

Сани Жекова: Не знам дали съм емоционално готова за още една Олимпиада (ВИДЕО)

"Твърде малко сме! Не ни делете на успели и неуспели!", призова шестата на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Lap.bg

Класиралата се на шесто място на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг в дисциплината сноубордкрос - Александра Жекова, не е сигурна дали ще има емоционални сили да участва на пети пореден форум. 

Тя заяви, че ще се фокусира върху последните 3 старта от сезона пред 2018 г., а нов 4-годишен цикъл на подготовка би повлиял негативно на личния ѝ живот.

"В момента съм в много изгодна позиция за победа, защото съм свършила много работа и се чувствам подготвена. Мога да карам добре, бързо и да печеля състезания. Въпрос на шанс и на късмет е. Не знам дали ще имам чисто в емоционален план сили да продължа с още един цикъл. Това е много голяма отговорност, много години, много целенасочена работа. При нас основното лишение е личния живот, защото често пътуваме. Рано е да говоря за 4 години напред. Иска да се концентрирам върху добро завършване на сезона и борба за челните позиции в последните 3 старта", каза 30-годишната Жекова на летище "София".

Сноубордистката оцени високо представянето си, въпреки че не постигна целта си - медал от Пьонгчанг.

"Отидохме в Пьонгчанг за медал, но беше изключително трудно. Направихме каквото беше по силите ни. Условията там бяха предизвикателство за всички. Много съм щастлива, че направих втори финал на олимпийски игри. Това не е малко постижение в моята трудна дисциплина", каза тя и добави:

"През сезона нямахме възможност за голям финал поради изключително лоши обстоятелства. Наистина нямах спортен шанс, имахме много сблъсъци през сезона и за това отпадах от големия финал, но пък печелих малките. Беше просто въпрос на време. Знам какви са възможностите ми, добре подготвена съм и мога да спечеля всяко едно състезание. В нашият спорт е въпрос и на обстоятелства, на шанс, на късмет. В моята финална серия имах много сложни ситуации, с които трябваше да се справям. Всичко се случва буквално за минута и половина, което е изключително кратко време. Това е сложността на моя спорт. Вярвам, че до сега нямах спортната възможност, но тя ще дойде. Имам още 3 старта до края на сезона. Чувствам се в отлична форма и ще продължа с кондиционната си подготовка. Готвя се за следващите 3 световни купи"

Жекова ще стиска палци на своя колега Радослав Янков, който ще стартира в квалификациите на паралелния гигантски слалом в Южна Корея в четвъртък (22 февруари), и обяви, че самото участие на олимпийски игри трябва да се счита за успех, предвид условията, в които българските спортисти се подготвят.

"България е малка страна и зимните спортове се крепят на амбициите на шепа хора. Всеки един от нас дава всичко спрямо възможностите, с които разполагаме. Трябва да не омаловажаваме техните резултати. Не ни делете на успели и не успели. Фактът, че сме там ни прави успели"