на живо

Съперникът на „Ботев” - най-расисткият отбор в света (ВИДЕО)

„Бейтар” Йерусалим - от Йоси Бенаюн до легендата от „златното поколение” на „Ботев” Атанас Пашев

Носителят на Купата на България по футбол „Ботев” Пловдив гостува тази вечер на „Бейтар” Йерусалим в първия си мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. 

Но кой всъщност е съперникът на пловдивчани?

Футболистите на „Бейтар” са „канарчетата” на Израел. Облечен в същите цветове като „Ботев”, 82-годишният йерусалимски тим е шесткратен шампион на страната и седемкратен носител на Купата на Израел.

В европейските турнири няма успехи – в нито едно от петте си участия в квалификациите на Шампионската лига не е прескачал втория кръг на пресявките. Същото важи в пълна сила и за представянето им в Лига Европа – отново не повече от втори предварителен кръг.

Най-расисткият отбор в света

„Ботев” и израелското им препятствие си приличат не само по цвета на екипите, но и по темпераментната публика. Не е тайна колко агресивни са най-върлите фенове на пловдивчани. Но пък отборът на „Бейтар” гордо се е превъзгласил за най-расисткия тим в Израел. Клубът от Йерусалим е единственият в страната, който никога не е привличал играчи с арабска кръв.

През сезон 2012/13 собственикът Аркади Гайдамак купува двама млади чеченски футболисти от „Терек” Грозни, които обаче изповядват исляма. Религия, която фанатизираните привърженици от фракцията „La Familia” няма как да приемат. Въпреки че играчите не са араби, феновете ги обиждат и проклинат, а когато единият отбелязва гол, запалянковците напускат стадиона и „Бейтар” доиграва мача без публика.

Междувременно израсналият в школата любимец на феновете Ариел Харуш е обявен за предал, защото e приветствал в тима момчетата от Чечня. Вследствие на тези неприятни събития чеченските футболисти, както и всички „виновни” за трансфера им в столицата на Израел, са принудени да си тръгнат.

Българската следа

Единственият българин, играл в „Бейтар”, е Атанас Пашев. Роденият в Пазарджик халф бе част от „златното поколение” на „Ботев” Пловдив през 80-те години. Той има над 100 гола с екипа на „канарчета” и 194 мача във всички турнири.

През сезон 1989/90 напуска пловдивския клуб, за да се присъедини към „Бейтар” и то в момент, в който йерусалимският тим е в сериозна криза. Отборът запазва мястото си в елита, а Пашев е звездата на сезона. С четирите си гола се превръща в топреализатор. Всички са единодушни – попаденията му в ключовите моменти са спасили тима от изпадане.

Живата легенда на израелския футбол

През тази кампания „Бейтар” има едно сериозно и много опитно предимство пред всичките си съперници – наличието в тима на 37-годишния Йоси Бенаюн. Със своите 99 мача и 24 гола за националния отбор, „Диамантът от Димона” е считан за най-добрия футболист, раждал се някога в Израел.

Пъргавият полузащитник си създаде име на истински боец в Англия. Първо бе част от коравите „Уест Хем”, след което намери своето място в сърцата на феновете на „Ливърпул”, а по-късно и в тези на „Челси” и дори на „Арсенал” и КПР.

Преди три години Бенаюн се завърна в родината си като играч на бившия си тим „Макаби” Хайфа, а сега ще хвърли всички усилия, за да помогне на „Бейтар” да накаже „Ботев” и прескочи още едно стъпало в Лига Европа.