на живо

За година начело на "Реал": Зидан запуши устите на критиците с три трофея

Френският специалист доказа, че е същото толкова добър футболист, колкото и треньор

Вчера, 4 януари, наставникът на „Реал” Мадрид Зинедин Зидан отпразнува една година откакто е начело на тима.

Преди 365 дни французинът замени уволнения Рафаел Бенитес и пое руля на „белия” кораб. Въпреки многото скептици, които смръщиха вежди при представянето на бившия плеймейкър, след 1 година Зидан вече има в колекцията си Купата от Шампионската лига, Суперкупата на Европа и трофея от световното клубно първенство.

В 12-те си месеца специалистът изведе „кралете“ в 53 мача и спечели 41 от тях, като претърпя само две загуби. Отборът пък е в серия от 37 мача без поражение във всички турнири.

Кои обаче бяха основните моменти, които белязаха първата година от треньорската кариера на Зизу в „Реал”?

За всички обичащи мадридския гранд това със сигурност бяха дни на много радост и паметни моменти. Разбира се, имаше и някои напрегнати ситуации, в които сякаш всичко изглеждаше безнадеждно.

Началото на кариерата на Зидан начело на тима бе мечтано. „Белите“ разбиха „Депортиво” Ла Коруня с 5:0 след хеттрик на Гарет Бейл и два гола на Карим Бензема.

Последва дебют в Шампионската лига, когато успех с 2:0 над "Рома" в 1/8-финалите постла пътя към Единадесетата купа ("Undecima") от най-авторитетния клубен турнир в света.

Първата загуба дойде на 27 февруари, когато „Атлетико” Мадрид си тръгна с три точки от „Бернабеу“ след победа с 1:0, но „лос бланкос” щяха да вземат сладък реванш няколко месеца по-късно...

Рубиконът за „Реал” на Зизу през пролетта бе обратът, който тимът осъществи в четвъртифиналите на Шампионската лига. В първия мач в Германия мадричани отстъпиха с 2:0 на бойкия състав на "Волфсбург". Изненадващ провал, имайки предвид факта, че няколко дни преди това момчетата на Зидан извоюваха успех с 2:1 в дербито с „Барса” на „Камп ноу”.

В крайна сметка мадридчани успяха да наваксват изоставането си от първия мач и благодарение на хеттрик на Кристиано Роналдо на „Бернабеу”
продължиха пътя си към историческия триумф в турнира.

Във финала в Милано Зидан отново имаше за съперник стария си познайник от испанската столица Диего Симеоне. Не беше лесно и „белите” отново се нуждаеха от магията на Серхио Рамос, за да се доберат до трофея, но в крайна сметка успяха.

Периодът на Зидан в тима бе съпътстван и от някои трудности. Особено , когато му се наложи да се сблъска с гнева на най-голямата си звезда - Кристиано Роналдо.

След смяна, в шампионатния мач срещу „Лас Палмас”, португалецът не пожела да поздрави своя наставник преди да седне на резервната скамейка. Впоследствие се появиха различни спекулации, че това е краят на Зидан, че Роналдо го иска извън отбора. Нищо подобно обаче не се случи, а вместо това французинът използва дипломатичния подход, който впоследствие му донесе много позитиви.

Върховният момент в края на календарната година бе спечелването на световното клубно първенство. Отново не беше лесно, но този път геният на Кристиано Роналдо измъкна отбора срещу „Кашима Антлърс". С този успех Зидан се легитимира напълно на резервната скамейка на „Реал” и зачеркна с дебел флумастер писанията на критиците отпреди година.

А какво ще ни предложат „кралете“ през 2017 г.? Ще имат ли сили да спечелят първата си титла от пет години насам в испанската Ла лига? Могат ли да станат първия отбор, защитил трофея си в Шампионската лига? - Отговорите са в главата на Зинедин Зидан.

Тагове: