на живо

"Тайни агенти" следят агитките във Франция

Феновете отричат да има напрежение между привържениците на различни отбори

bTV

Във Франция ги наричат "спотърс". Това са онези 46 полицаи-наблюдатели, по двама от всяка страна, участничка в Европейското първенство.

Те работят с домакина на първенството за избягване на инциденти между агитките. Всеки един от тези полицаи получава непрекъснато информация от десетима негови колеги от същата националност, които са внедрени в агитките.

В последно време обаче основната грижа на запалянковците е... намирането на дъждобрани. По нищо не личи напрежение между агитки, разказва кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева.

Феновете дори се забавляват на съседни маси.

"Бях в Лил за първия мач на Германия. За съжаление имаше немски запалянковци, замесени в инциденти. Тук в Париж ма много полиция и се чувствам сигурен", разказва Себастиян.

"Никакви проблеми няма в Париж. Феновете тук са симпатични. Досега е съвсем спокойно. И днес ще бъдем във фен-зоната.", призна фен на Англия.

Инцидентите обаче продължават. Много често сред задържаните са ултраси на различните отбори, пристигнали във Франция с единствената цел да създават проблеми.

След руската, хърватската и турската федерация, предупреждения за дисциплинарни наказания получиха и федерациите от Белгия, Унгалия и Португалия. Това всъщност са 1/4 от всички участници. За момента обаче нищо не доказва, че тези мерки ще бъдат ефективни.