на живо

"Убий сърбина" на Великден: Хърватски фенове провокират с шествие в гранично село

Борово село и историята му продължават да сблъскват сърби и хървати

Войната между сърби и хървати след разпадането на Югославия беляза най-новата история на Балканския полуостров. Въпреки че конфликтът приключи през 1995 г., напрежението между двете етнически групи продължава да съществува и до днес и да "избива" покрай емблематични дати и на исторически места.

Като в хърватското Борово село на границата между двете държави. Тази година православният Великден, който се празнува от сърбите, се падна на 2 май - датата на едно от кървавите ключови сражения във войната. През 1991 г. сръбски въоръжени доброволчески отряди убиват 12 хърватски полицаи в селото. За командири на акцията са посочвани местният жител Вукашин Шошкочанин (починал след удавяне няколко дни по-късно) и бившият народен представител в сръбския парламент и лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, който беше оправдан от Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага през 2016 г.

И до днес паметта на жертвите се чества от местните власти, а често по този повод в Борово село пристигат и фенове на различни футболни отбори. Сред тях преди дни беше и групата "Бед блу бойс" - едни от най-крайните ултраси на "Динамо" Загреб. 

Освен че "подариха" на Борово село прочувствен графит с имената на загиналите, хърватските фенове успяха в типичния си стил да нарушат спокойния живот. Те минаха през улиците, скандирайки "Убий сърбина" и пеейки националистически песни, в които се призовава към клане. Ултрасите бяха конвоирани от полицията, но и това не спря провокациите им. 

Местните хърватски власти заявиха, че по записи от камери са разпознали лицата и те ще отговарят за постъпката си. "Полицията не свърши работата си като хората и не запази обществения ред. Ще търсим отговорните за този инцидент. Шествието е продължило километър и половина. Няма как това да се размине. Ще искам оставките на всички, които носят отговорност. Как да се чувстваме сигурни, ако хърватската полиция позволява такова нещо?", заяви кметът Зоран Бачанович.

Борово село и военните действия в него се тълкуват различно от двете страни в конфликта. Според сърбите, хърватските полицаи са убити в опит да бъдат защитени животите на местното население, което е бранело сръбското знаме. Според хърватите агресията е била ненужна, а загиналите са изпълнявали свой дълг към нововъзникналата държава. 

Днес в Борово село живеят повече сърби - близо 90% от населението. Хърватите са едва 7%. 

Военните действия в населеното място се развиват на фона на тежката окупация на съседния голям град - Вуковар, продължила 87 дни.