на живо

Влахович постави рекорд, но "Фиорентина" се провали в дербито с "Емполи"

"Виолетовите" загубиха след обрат в последните минути

Getty Images

"Емполи" постигна изключително емоционална победа с 2:1 над "Фиорентина" в дербито на областта Тоскана от 14-ия кръг на Серия "А". Домакините изоставаха в резултата до 87-ата минута, но все пак намериха начин да спечелят едва за втори път в осем домакинства от началото на сезона. "Виолетовите" се провалиха само седмица, след като по впечатляващ начин нанесоха първо поражение на "Милан". Грандът от Флоренция допусна четвърта поредна шампионатна загуба за първи път от февруари 2013 г. насам.

За пореден път тимът на Винченцо Италиано изигра стабилно първо полувреме, в което не допусна гол. Пропуски за гостите преди почивката направиха Лукас Мартинес Куарта и Джакомо Бонавентура, а веднъж топката се отби и в рамката на вратата.

Снимка: Getty Images

"Фиорентина" се приближи до успеха, след като в 57-ата минута Душан Влахович даде преднина на своя тим. 21-годишният нападател за пореден път бе впечатляващ, създавайки головата ситуация и завършвайки я след асистенция на Хосе Кайехон. Това е 28-мо шампионатно попадение на сръбския национал през 2021 г. Така той подобри споделяния до този мач рекорд на шведската легенда Курт Хамрин от 27 гола на ниво Серия "А" в рамките на една календарна година. Влахович също така излезе еднолично начело при голмайсторите в първенството с 11 попадения, едно повече от втория Чиро Имобиле.

Отново обаче втората част се оказа проблемна за "виолетовите", които са допуснали над 80% от головете в своята врата именно след почивката. Отборът от Флоренция позволи на "Емполи" да изравни в 87-ата минута, когато вратарят Пиетро Терачано допусна грешка с излизането си при центриране от свободен удар и след получилия се карамбол резервата Филипо Бандинели прати топката във вратата. Полузащитникът се разписа срещу тима от родния си град, в чиято академия се изгражда между деветата и деветнайсетата си година.

Снимка: Getty Images

"Адзурите" използваха импулса от изравнителния гол, за да стигнат и до малко очаквана победа. Две минути по-късно Андреа Пинамонти получи великолепно подаване в наказателното поле и стреля покрай вратаря за 2:1. Централният нападател вкара за пети път през сезона, изравнявайки най-доброто постижение в кариерата си в рамките на едно първенство.

"Емполи" празнува четвърти успех в най-скорошните шест местни дербита срещу "Фиорентина", а допълнителен повод за радост е и страхотното 10-о място в класирането с 19 точки. "Виола" има само две повече в актива си, заемайки осма позиция преди изиграването на останалите срещи от кръга.

Снимка: Getty Images