на живо

Саможертвите на една майка, която иска да види сина си на олимпийски игри

Каролин Пийти ще лети за първи път със самолет, за да бъде до сина в Рио

Getty Images

Всяка една олимпиада сбъдва нечии мечти. Тази няма да е по-различна.

Дебютантът на олимпийски игри Адам Пийти е голямата надежда на Великобритания за злато в плуването от Рио 2016, но този спортен форум ще бъде по-специален не само за него, но и за майка му.

"Никога не съм летяла със самолет преди, не съм била по-далеч от Франция. Присъствам на всички състезания на Адам в страната, обичам да го гледам, но това ще бъде шок", заяви майката на Адам - Каролин.

Снимка: Getty Images

Мама Пийти си спомня как е записала Адам на уроци по плуване, когато бил малък, защото изпитвал неописуем страх от водата.

"Ставах в четири сутринта и шофирах 40 минути, за да го закарам за тренировка в Дарби. След което чаках два часа да приключи и да се върнем обратно, за да проведа нормален работен ден като управител на детска ясла. Вечер процедурата се повтаряше", каза Каролин.

"Мразех шофирането, но съпругът ми не беше правоспособен водач. Чувствах се изморена през цялото време. Но Адам беше толкова ентусиазиран и нямаше как да му откажа", добави тя. 

Освен майката на Адам за Бразилия ще пътува неговият баща Марк, както и приятелката му Анна.

"Мама и татко не са били по-далеч от Франция, така че цялото пътуване ще е един голям шок за тях. Ще бъде страхотно да видят как живее останалата част от света", каза плувецът.

"Майка ми се опитва да присъства на всяко състезание. Вероятно щях да я чуя дори от Великобритания, ако не можеше да лети за Рио", добави Адам.

Снимка: Getty Images

21-годишният Пийти е трикратен шампион на планетата по плуване и държи световните рекорди на 50 и 100 м бруст.

50 м бруст не е олимпийска дисциплина, но британецът е смятан за основен фаворит за златото на 100 м, след като през месец май спечели европейската титла в тази дисциплина.

Ако Адам Пийти спечели златен медал в Рио, това ще бъде първа олимпийска титла за Великобритания в плуването при мъжете от Сеул'88 насам, когато победител стана Ейдриън Муурхаус.