на живо

Ето ги фаворитите за "Златната топка"! Меси е чак седми!

Роналдо не е сред първите 10

Времената, в които се питахме дали Лионел Меси или Кристиано Роналдо ще спечели най-престижната индивидуална награда във футбола "Златната топка" отминаха. Днес фаворитите са други! 

В края на сезоните в Топ 5 първенствата английските медии посочват кои са десетимата, които имат най-голям шанс да са носители на трофея за 2024 г. 

Най-изявен фаворит да бъде носител на Златната топка за 2024 г. е звездата на Реал Мадрид Джуд Белингам! От началото на сезона той има огромна заслуга за успеха на своя тим. Реал води с 11 точки в битката за титлата, а в Шампионска лига е на полуфинал. Белингам, който акостира в Мадрид от Борусия Дортмунд през лятото на 2023 г., има 21 гола в 36 мача от началото на сезона.

В Англия му стискат палци да се превърне в първия техен футболист, печелил "Златна топка" след Майкъл Оуен през 2001 г.

След него се подрежда бъдещият футболист на Реал - Килиан Мбапе, който до момента има 41 гола в 42 мача за настоящия си тим ПСЖ.

Новият любимец на феновете на Байерн Мюнхен Хари Кейн е трети. С 40 гола в 41 мача и основна заслуга за класирането на баварците на полуфинал в Шампионска лига, той изпреварва друг свой сънародник.

Снимка: Reuters

Фил Фоудън от Манчестър Сити явно е най-стабилният в своя тим, тъй като изпреварва Арлинг Холанд, който остана на втора позиция миналата година, и Родри. 

След триото от Сити се нарежда Лионел Меси. Аржентинецът обаче едва ли ще спечели за девети път класацията, след като реши да продължи кариерата си в Интер Маями. След него е Винисиус от Реал.

Снимка: БГНЕС

Топ 10 на фаворитите затварят Кевин де Бройне от Манчестър Сити и Мохамед Салах от Ливърпул. 

Ето и списъкът на букмейкърите, публикуван от английските медии:

1.Джуд Белингам, Реал Мадрид - шанс 5/2
2.Килиан Мбапе, ПСЖ - шанс 3/1
3.Хари Кейн, Байерн Мюнхен - шанс 4/1
4. Фил Фоудън, Манчестър Сити - шанс 7/1
5. Арлинг Холанд, Манчестър Сити - шанс 10/1
6. Родри, Манчестър Сити - шанс 12/1
7. Лионел Меси, Интер Маями - шанс 14/1
8. Винисиус, Реал Мадрид - шанс 20/1
9. Кевин де Бройне, Манчестър Сити - шанс 33/1
10. Мохамед Салах, Ливърпул - шанс 33/1

Снимка: Getty Images

Златната топка се раздава за заслуги през изминалия сезон от 1956 г. насам. В анкетата гласуват спортни журналисти, национални селекционери и капитани на национални отбори.