на живо

Най-високият тийнейджър в света (ВИДЕО)

На 18 години е, а се извисява над легендарния Яо Мин

Най-високият тийнейджър в света (ВИДЕО)
 

Световен рекордьор на 15-годишна възраст и представител на Канада на световно първенство преди пълнолетие. Сензацията в баскетбола Оливие Рио се извисява на изумителните 236 см над земята. За сравнение: най-високият в "Залата на славата" на НБА - китаецът Яо Мин, е с ръст от 229 см.

Родителите на Рио: бащата Жан-Франсоа - бивш волейболист, и майката Ан Гарипи, вече имат опит в баскетбола. По-големият брат на Оливие - Емил, също е част от националния отбор на родната Канада.

Нито родителите, нито братът на Оливие обаче се приближават до забележителния му ръст. Баща му и брат му са високи малко над 2 метра, а майката е около 185 см. Имайки всичко това предвид, височината на рекордьора изглежда като абсолютна аномалия.

Историята на Рио е впечатляваща. Той споделя, че на 8 години вече е бил над 180 см, на 15 през 2021 г. рекордните 226 см, а днес на 18 – 236 см.

В кратката си кариера Оливие е представлявал Реал Мадрид и канадския национален отбор, с който преди година спечели бронзовите медали на световното първенство. Младокът бе приет в университета във Флорида IMG Academy и ще се превърне в най-високия баскетболист в историята на колежанския спорт.

Бързото развитие на Рио и рекордната му височина скоро доведоха и до доста ласкави сравнения. Само за един сезон Виктор Уембеняма се превърна в ключова фигура за отбора на Сан Антонио Спърс. Уемби, както често е наричан френският национал, е с 12 см по-нисък от Рио.

Всички необходими предпоставки за развитието на Рио са налице. За нас остава само да се насладим на доминантната му игра на паркета.

Автор на статията: Самуил Петров (стажант)