на живо

Рекордьор в НБА: Дражен Петрович ми отвори вратата

Получавам много подкрепа в моята родина, допълва Никола Йокич

Reuters
 

Никола Йокич е истинско явление в НБА. Суперзвездата на Денвър Нъгетс доминира в последните сезони, затвърждавайки мнението, че разликата между от играчите в Европа и тези в най-силното първенство на света вече е на изчезване.

Снимка: Reuters

Сърбинът демонстрира на какво е способен и в първия мач от финалите, извеждайки „златните буци“ до победата срещу Маями Хийт със 104-93 в Денвър. Центърът стъжни живота на „горещите“, отчитайки се с трипъл-дабъл от 27 точки, 10 борби и 14 асистенции.

Той обаче не спря дотук и записа името си със златни букви в историята на НБА, след като се превърна в първия център с най-много асистенции при дебют във финалната серия. По този начин виртуозът от Сомбор подобри рекорда на легендарния Бил Ръсел от далечната 1969 година. Освен това 211-сантимертовият гигант е едва вторият, който постига трипъл-дабъл в първия си мач от тази фаза след Джейсън Кид пред 21 години.

След мача 28-годишният баскетболист бе гост в предаването Inside the NBA, където подчерта, че легенди като Дражен Петрович и Владе Дивац са проправили път за останалите европейски играчи в най-силното първенство на света.

 

Снимка: Reuters

Не следях много НБА, докато бях в Сърбия. Дражен Петрович и Владе Дивац бяха сред първите баскетболисти, които дойдоха от Европа. Те отвориха вратата за други европейски играчи, особено за тези от бивша Югославия“, отбеляза сръбският национал.

 

Снимка: Reuters

Получавам много подкрепа в моята родина. Хората гледат мачовете ми посред нощ. Мисля, че това показва, че им харесва да има техен сънародник да играе на толкова високо ниво. Когато се прибера в Сомбор, няма да мога да се разхождам нормално по улуците през първите две седмици, но всичко ще бъде нормално, след като се снимам с всички“, допълва Йокич.

 

Снимка: Reuters

Петрович прекарва в НБА между 1989 и 1993 г., като за този период защитава цветовете на Порланд Трейл Блейзърс и Бруклин Нетс. Земният път на Моцарт на баскетбола е прекъснат на 7 юни 1993 г., когато умира след катастрофа в Германия. Така той остава завинаги на 28 години. В колата се намират още неговата приятелка Клара и турската баскетболистка Хилал Едебал, като и двете оцеляват.