на живо

Сръбски баскетболист остана без бъбрек (ВИДЕО И СНИМКИ)

Оперираха го два пъти, след като получи удар на световното първенство

 

25-годишният сръбски баскетболен национал Бориша Симанич получи контузия в мача срещу Южен Судан на световното първенство, която в крайна сметка се оказа много, много по-сериозна, отколкото изглеждаше на пръв поглед.

Той бе ударен в областта на бъбреците и се наложи да претърпи две операции в Манила, като при втората единият му бъбрек е отстранен.

Всичко това се случи в самия край на мача, който Сърбия спечели убедително (115:83). Нуни Омот улови топката след пропуск на съотборник, след което удари с лакът Бориша.

Симанич веднага приклекна от болка и поиска смяна. Всички в залата се изумиха на реферите, които не отсъдиха фаул.

"Бориша беше опериран за първи път в нощта на 30 срещу 31 август, лекарите проследиха следоперативното възстановяване и прецениха, че поради усложнения е необходима нова операция", обясни лекарят на националния отбор на комшиите д-р Драган Радованович.

"Това е огромен шок за всички нас. Не сме очаквали да се случи подобно нещо. Отборът беше заедно цяла нощ. Търсеха допълнителна кръв, защото Бориша кървеше доста. Но всичко приключи добре", коментира селекционерът Светислав Пешич след първата интервенция на Бориша.

Баскетболистът от Южен Судан Омот се извини публично на Симанич, изтъквайки, че не е имал намерение да го нарани.

Вчера Сърбия се класира за 1/4-финалите на световното. В директен сблъсък за място в Топ 8 тимът на Пешич надви убедително Доминиканска република със 112:79 и за четвърти пореден път достигна до тази фаза на шампионата на планетата.

Всички 1/4-финали (на 5 и 6 септември)
Литва – Сърбия
Италия – САЩ
Германия – Латвия
Канада – Словения