на живо

Атанас Фурнаджиев пред bTV: Не произвеждаме футболисти (ВИДЕО)

Без помощ от държавата няма да стане, коментира бившият вицепрезидент на БФС

Атанас Фурнаджиев пред bTV: Не произвеждаме футболисти (ВИДЕО)
 

Членът на Изпълнителния комитет на БФС и бивш негов вицепрезидент Атанас Фурнаджиев заяви, че националният отбор няма да постига успехи, докато в него няма гръбнак от поне четирима футболисти, които да играят в Топ 5 първенствата на Европа.

Снимка: Lap.bg

Освен това Фурнаджиев подчерта и липсата на подкрепа от страна на държавата като основна причина за проблемите на футболния терен.

"Футболът е дълга тема. За да имаме качествен национален отбор, е необходим гръбнак от поне четири-пет футболисти, които да играят титуляри в големите европейски първенства. Говорим за Германия, Италия, Франция, Испания. Гръбнакът на отбора трябва да е от футболисти, които играят там.

Докато това не се случи няма какво да очакваме от националния отбор", каза бизнесменът.

Снимка: Lap.bg

"Нещата са в детско-юношеския футбол. Там трябва да се изграждат тези футболисти, но се работи погрешно. Ние нямаме изградени футболисти, защото не произвеждаме такива. В другите държави се работи с треньори в детско-юношеските школи, които получават сериозни заплати и по този начин произвеждат футболисти.

Нашите клубове едва намират пари да финансират мъжкия си отбор. За детско-юношеския футбол няма пари. Използват се стари методики и не произвеждаме футболисти", добави той.

Фурнаджиев призна, че и БФС носи вина за настоящата ситуация, но основната отговорност е на държавата, която според него е оставила футбола на произвола.

"Със сигурност и БФС има вина, но футболът в цял свят в момента е много пари. Необходимо е сериозно финансиране. Ако погледнете съседни нам държави, които са близки по население, ще видите, че те отделят по 100 милиона евро на година за футбол.

Имат изградени стадиони, изградени школи, инвестират в детския футбол.