на живо

Епизод 1: На тренировка с Капитана (ВИДЕО И СНИМКИ)

Стилиян Петров се готви усилено за "Мача на надеждата", който ви очаква на 6 септември по bTV Action

 

Стартира дигиталната поредица на btvsport.bg, посветена на "Мача на надеждата". Тук ще са звездите, героите и техните истории. Ще ви направим свидетели на всичко най-интересно и зад кулисите, съпътстващо благотворителния мач на 6 септември, който bTV Action ще ви покаже пряко от 16:00 часа.

Започваме, разбира се, с "главния виновник" Стилиян Петров и неговата подготовка за "Мача на надеждата".

Че Стилиян Петров е изключителен професионалист – това е ясно на всички. Както и че изпитва огромна любов към футбола, който му беше отнет насила, при това твърде рано.

Но и тогава, прикован към леглото от тежката болест, и преди това – непоколебим лидер в отборите си, и сега – човек с мисия да помага, той остава истински борец, готов на всичко за другите.

Снимка: Евгений Милов

Човек като него няма как да остави на случайността спортната си форма за "Мача на надеждата", който bTV Action ще ви покаже на 6 септември от 16.00 часа.

 

 

Ето защо Петров покани на съвместна тренировка водещия на студиото на Мача – Илия Илиев.

 

Снимка: Евгений Милов

"Всички участници поддържат форма. Някои от големите звезди участват в такива двубои по четири или пет пъти в годината. Ще има фитнес треньори за загрявката, защото сред хората, които ще излязат на терена, има и действащи футболисти", обясни Стенли.

Той си спомни и за един от паметните си голове с националната фланелка, отбелязан срещу Хърватия на стадион "Васил Левски".

Снимка: Евгений Милов

В навечерието на Националния празник 3 март през 2002-ра, България печели с 2:0 с голове на Петров и Бербатов.

 

 

"Включих се от втора позиция и пасът на Бербатов изненада защитата на хърватите. Този мач показа, че този отбор има бъдеще", спомня си Петров.

 

Снимка: Евгений Милов
Голяма част от участниците във въпросния двубой ще бъдат на терена и идната сряда. Те ще са в компанията на световни и европейски шампиони, носители на много трофеи и на "Златна топка".

"Всички те знаят каква е каузата. Знаят какво са тя и футболът за мен. Нито за миг не се поколебаха да са тук в този ден. Ще има много изненади за всички на стадиона, а десетима късметлии ще могат да бъдат с нас в съблекалните", каза още бившият национален капитан.

Снимка: Евгений Милов

ТОВА Е ТОЙ

Стилиян Петров започва своята професионална кариера в Монтана. Там игра от 1995 г. до 1997 г. От 1997 г. до 1999 г. носи екипа на ЦСКА.

В "А" група има 64 мача и 9 гола (45 мача с 3 гола за ЦСКА и 21 мача с 4 гола за Монтана).

 

От 1999 г. до 2006 г. за Селтик изиграва 234 двубоя, като отбелязва 60 гола. На 30 август 2006 г. преминава в английския Астън Вила.

 

Снимка: Евгений Милов
След отказването на Красимир Балъков от българския национален отбор по футбол на 30 април 2003 г. Стенли поема капитанската лента и я носи в 29 срещи.

Слага край на кариерата си в националния отбор в края на 2006 г. Той е изиграл най-много мачове с фланелката на българския национален отбор.

Снимка: Евгений Милов
През октомври 2005 г. Стилиян Петров написва автобиографията си You Can Call Me Stan: The Stiliyan Petrov Story (Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров) с помощта на спортния журналист Марк Гуиди. Книгата е преиздадена през октомври 2006 г.

Избран е за Футболист №1 на България за 2003 г.

През март 2012 г. е диагностициран с левкемия. 3 години по-късно се преборва с коварната болест.

Снимка: Евгений Милов
Обявен е за почетен гражданин на Монтана през 2006 г. Дарява премията за званието на деца с умствени увреждания.

Какво включиха в тренировката си с Илия, кой надделя в съревнованието с удари от дъгата на наказателното поле и още любопитни подробности за Мача на надеждата, ще откриете във видеото.

Снимка: Евгений Милов

Снимка: Евгений Милов

На 6 септември от 17:00 ч. по bTV Action (студиото започва в 16:00 ч.), водени от Стилиян Петров, световни и европейски шампиони, носители на КЕШ и трофея от Шампионската лига, първенци на Англия, Германия, Италия, Шотландия и Франция, кавалери на "Златната топка", "Златната обувка" и куп други звездни отличия ще се съберат в центъра на София за "Мача на надеждата".

Снимка: Евгений Милов