на живо

Стефка Костадинова: Не 2,09, а 2,04 е скокът на живота ми (ВИДЕО)

Световната рекордьорка и олимпийска шампионка от Атланта 96 е шести гост в поредицата "Българите на олимпийския връх"

Lap.bg
 

"Да вдигнеш летвата" - израз, който често използваме, за да кажем, че надскачаме възможностите си. В света съществува една жена, която толкова е вдигнала летвата, че цели 37 години никой не може да я надскочи! 

За щастие тя е българка! Световната рекордьорка във високия скок и олимпийска шампионка от Атланта 1996 Стефка Костадинова е гост в рубриката ни "Българите на олимпийския връх". 

На 30 август 1987 г. Костадинова скача 2,09 м на световното първенство в Рим. И до днес това постижение не може да бъде надминато! Но пък в студиото на "Тази сутрин" тя определи един от предишните ѝ опити в състезанието за "скок на живота ѝ".

"Уникален финал! Обаче при височина 2,04 м, което е много висока височина, която съм я скачала 100 пъти на тренировка и състезания, рускинята Тамара Бикова скочи от първи опит. А аз един фаул, втори фаул. Знаех, че дори да скоча 2,04 м, аз съм втора във временното класиране. Може би това е скокът на живота ми! 2,04 м, а не 2,09 м! Такава концентрация, такова събиране... Ако ми гледате третия опит на 2,04 м, то няма летва, авансът беше убийствен!", разказва тя.

"После вече за световния рекорд се успокоих, че продължавам, отпуших се. 2,06 от втори опит, както винаги. Рускинята отпадна, аз си вдигнах летвата и си го скочих!", добавя Костадинова. 

Световната рекордьорка започна спортната си кариера като... плувкиня. А след това започва да учи в Спортно училище "Васил Левски" в родния ѝ Пловдив.