на живо

Дузпата за Англия: Да или Не? (АНКЕТА)

Дори на Острова се съмняват в положението

Reuters
 

Англия се класира за втори път в историята си на финал на европейско първенство по футбол! "Трите лъва" отстраниха Нидерландия след 2:1 и гол в добавените минути на редовното време, дело на Оли Уоткинс. 

Но всички говорят за... дузпата! 

Първият гол в мача беше дело на Шави Симонс от Нидерландия още в 7-ата минута. В 18-ата капитанът на Англия Хари Кейн реализира наказателен удар, отсъден за нарушение срещу него, за да възстанови равенството. 

Правилно ли беше отсъдена дузпата за Англия?

Дензел Дъмфрис от Нидерландия ритна Кейн при атака на Англия, а дузпата беше отсъдена след намесата на системата VAR. Останаха съмнения, че решението на съдията Феликс Цвайер е правилно, въпреки че той прегледа ситуацията на екраните. 

Снимка: Reuters

Да, съприкосновение има, но дали то е умишлено или е резултат от нормално движение на Дъмфрис, който се опитва да блокира топката. 

 

В коментарното студио на мача дори се стигна до спор между двама бивши английски национали.

Снимка: Reuters

"Естествено е да блокираш удара, това не е дузпа, дори не е близо до дузпа. Всички се побъркваме, не знаем какво е дузпа. Напълно нормално е в наказателното поле да опиташ да блокираш топката", коментира Гари Невил. 

"Когато погледнете начина, по който се дават наказанията сега, това беше безразсъдно влизане. Ето защо дузпата беше дадена. Навсякъде другаде на терена това е фаул.", контрира Иън Райт. 

Това е поредно съдийско отсъждане на Евро 2024, което предизвиква дискусии. Преди това фенове и специалисти влязоха спор за неотсъдена дузпа за Германия по време на четвъртфинала с Испания.