на живо

Калейн и Николова: Ние сме отбор. Конкуренцията е на заден план (ВИДЕО)

Боряна Калейн и Стилияна Николова гостуваха в предаването "Тази сутрин" след триумфа на Световната купа в София

Калейн и Николова: Ние сме отбор. Конкуренцията е на заден план (ВИДЕО)

Една цел, до която достигат малцина - олимпийските игри. В един спорт с жестока конкуренция - художествената гимнастика. И все пак Стилияна Николова и Боряна Калейн избират да крачат към Париж 2024 ръка за ръка, както застанаха и на почетната стълбичка по време на Световната купа в София. 

Боряна Калейн спечели злато в многобоя и сребро на бухалки, докато Стилияна Николова триумфира с топка и лента, а в многобоя и с обръч се окичи със сребро. Двете български гимнастички слушаха химна хванати ръка за ръка, без дори намек, че са конкуренция.

"Преди всичко сме хора и сме подкрепа една за друга. Не е лесно, а ако не се подкрепяме, става още по-трудно. Да, конкуренция сме, но това винаги е на заден план. Трябва да благодарим на нашите треньори, че винаги са ни учили да бъдем отбор, да си помагаме и да се подкрепяме", заяви Боряна Калейн в студиото на "Тази сутрин".

България вече има спечелени две места в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика на олимпийските игри в Париж. Кои ще са родните представителки, предстои да разберем.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Всички работим за олимпийските игри и се трудим в залата. Най-добрият за България ще отиде. Правим всичко възможно да сме ние. Ръководството, нашите треньори решават. Те са хората, които могат да вземат най-обективното решение. След европейското първенство ще има яснота как ще бъде оформен олимпийският състав. Ние си имаме една задача - да изиграем съчетанията си по най-добрия начин.", разкриват Боряна и Стилияна.

На Калейн ѝ предстои Световна купа в Ташкент (26-28 април), а след това двете с Николова ще представят България на Европейската купа в Баку (3-5 май) и европейското първенство в Будапеща (22-26 май).

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Реално изглежда, че има много време, но то бързо ще отлети. Имаме много натоварена програма, но нашите треньори са я съобразили спрямо възможностите на всяка и времето, което е необходимо всяка от нас да навлезе в оптимална форма", казва Калейн.

Двете са наясно и с конкуренцията.

"На Световната купа в София само световната шампионка от миналата година не беше, така че всички големи конкурентки участваха. В никакъв случаи не трябва да ги подценяваме, а да продължим и ние да работим", категорична е Николова.

За Боряна Калейн евентуалното участие на олимпийски игри ще бъде второ в кариерата ѝ. В Токио тя завърши на пето място в крайното класиране.

"Със сигурност ми даде опит, защото имам яснота какво мога да очаквам като емоции от това състезание и това ми е доста голям плюс. Това е състезание, което се случва веднъж на 4 години и много малко хора влизат на него. Има много добри спортисти, но олимпийските спортове са малко. Да се докоснеш до най-добрите в света е невероятно", казва тя.