на живо

Откриха паметник на ансамбъла в Япония

Местните искат да превърнат част от Мураяма в свещено място за художествена гимнастика

Мураяма увековечи своите любими олимпийски шампионки - диамантените момичета на българския ансамбъл по художествена гимнастика. Днес се навършва точна една година от златото, спечелено на Игрите в Токио.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Навръх 8 август в японския град Мураяма официално бе открит паметника на българските "диамантени момичета", информира Фейсбук страницата на БФХГ.

"Планетата на гостоприемството, както нарекохме Япония и конкретно базата "Роуз Камп" в град Мураяма бяха любезни домакини на нашите момичета в няколко подготвителни лагера, основаха фенклуб на нашите гимнастички, пееха българския химн и ги подкрепяха през цялото време! Днешното събитие е поредното доказателство за уникалността на японската гостоприемност, уважение и респект към победителите.
Някои хора смятат, че този паметник е просто нещо като наследство, което да ни напомня какво се е случило, но това далеч не е така", пишат от централата.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Това е паметник на ангажимента за превръщане на Куахаус и района на спортната зала в свещено място за художествена гимнастика в чест на българския златен медал.

Паметникът е обещание да превърнем Куахаус и района на гимнастическия салон в свещено място за художествена гимнастика. Той е обещание да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България.

Този паметник стои на нашата свещена земя на художествената гимнастика. След години златните момичета ще се превърнат в нашите духове-пазители. Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек положи клетва пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!", сподели г-н Кацухико Ягучи - отговорник за базата "Роуз Камп", където националният отбор на България провеждаше своите подготвителни лагери.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

На тържественото откриване присъстваха кметът на Мураяма Такао Шифу, членовете на Японско-българската асоциация в Мураяма, с председател г-н Ишикава, г-н Ягучи Кацухико, основна движеща сила зад отношенията между България и Мураяма, доброволците от тренировъчните лагери, децата от клуба по художествена гимнастика в Мураяма, заедно с техните треньори и граждани на Мураяма.