на живо

Стилияна - родена под щастлива звезда

Когато за последно печелим медал в индивидуалния многобой, Николова не е била родена

Тя е само на 17, но вече има 4 медала от световно първенство. Три сребърни на отделните уреди. И бронз в многобоя, който й осигури квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Снимка: Lap.bg

България нямаше медал от индивидуалния многобой от 2001 г. Тогава тя дори не е била родена. Отраснала е в Кайро, но София й е на късмет. Блести със собствена светлина. Както е присъщо само на големите. Тя е Стилияна Николова.

Започва да тренира гимнастика в Египет, където работят родителите й - двукратната световна шампионка по художествена гимнастика Паулина Николова и баща й Илия Дяков - двукратен шампион с ЦСКА и участник на световното първенство по футбол в Мексико 1986.

Снимка: Lap.bg

Основно с подготовката й далеч от дома се занимава сестра й, а бухалките са любимият й уред. Като малка се възхищава на Анна Ризатдинова и Маргарита Мамун. Кръстена е на баба си Стоянка, но в името е вплетено и това на баща й, с когото обожава да гледа футбол.

Снимка: Lap.bg

"Стилияна Николова - малка кукла, Голям боец! Как се бори за олимпийската квота… Никога не съм я виждала толкова вглъбена и концентрирана. Какъв силен характер в това крехко телце…
Изключителен тандем са Валя Иванова и Стилияна Николова.
Колко много труд положиха и на това световно обраха своите плодове! Какъв огромен скок в развитието си направи за две години Валя… Колко много може тя… Безценният мениджър Бранимира Маркова, която за 5 години не допусна нито едно разцепление в екипа, който ръководи толкова умело, днес бе толкова щастлива… Много се гордея с вас! Много…", не скри вълнението си и президентът на БФХГ Илиана Раева.

Насладете се и вие на родената под щастлива звезда Стили...

Снимка: Lap.bg