на живо

Треньорът на ансамбъла ни цитира Гунди: Не си играй, когато играеш за България

Повече компромис с нищо няма да се прави, категорична е Весела Димитрова

Треньорът на ансамбъла ни цитира Гунди: Не си играй, когато играеш за България
 

Треньорът на българския ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова потвърди, че планира промени в състава, а едно от новите съчетания вече е почти готово. И двете отново ще бъдат изключително сложни и с рискови елементи.

Димитрова и момичетата Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова получиха приза за отбор номер 1 на месец август в традиционната анкета на Пресклуб "България", който националният тим на България по художествена гимнастика (ансамбъл и индивидуално) заслужи, след като стана отборен световен шампион на първенството във Валенсия.

Момичетата от ансамбъла получиха и още една награда - тази за отбор №1 на септември.

"Момичетата имаха 10 дни почивка след световното. След това заминахме на триседмичен лагер на Белмекен. Започнахме малко по-рано подготовка за олимпиадата, тъй като времето не ни стига и решихме да изместим с месец напред подготовката за Париж. Това е изключителна важна година и няма как да правим компромис с каквото и да било", каза Димитрова.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Отърсихме се, да, от случилото се на първенството във Валенсия и грешките, които допуснахме там, но това е част от спорта и не би трябвало да свеждаме глава. На всеки велик спортист се случва да има такива лоши състезания и не мисля, че това трябва да се отрази на момичетата, а единствено може би само би трябвало да ги мотивира."

Димитрова потвърди, че в отбора вече тренират 10 гимнастички. "Както казах повече компромис с нищо няма да се прави, така че десетте момичета абсолютно равностойно ще имат шанс да попаднат в олимпийския отбор."

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Съчетанието на обръчи е вече почти готово. Другото е наполовина, така че сме в доста творчески процес", допълни Димитрова, а попитана дали композицията е на българска музика, тя отговори: "И да, и не. Според мен и момичетата направихме един уникален микс, който ще бъде и насочен към френската публика, и ще има нещо и от нашия фолклор.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Наистина мисля, че се получи едно от най-хубавите ни съчетания до момента. Заложили сме пак на много риск. Нямаме друг шанс освен да направим много сложни и трудни съчетания. Ще има три „уау“ елемента. През цялото време съчетанието не може да се гледа с отворени очи."

На въпрос за причината за представянето на световното първенство във Валенсия, Весела заяви: "Главната причина са нелепи индивидуални грешки, които допуснахме. Мисля, че момичетата бяха готови, но аз много харесвам една фраза на Георги Аспарухов - Гунди: "Не си играй, когато играеш за България." Отчетохме някои грешки в подготовката, в мотивацията, в работата ни, така че наистина ще се наложат доста сериозни промени", категорична е Димитрова.