на живо

Треньори към италианска гимнастичка: Засрами се, яж по-малко

Историята на Нина Корадини, а може би и на много други спортистки...

Италианските спортни власти разследват жалба за психологически натиск върху млади гимнастички заради хранителните им навици, а вече дори е подадена официално жалба до прокуратурата.

"Медалите са въпрос на национална гордост, но нито един медал не може да компенсира неподходящо поведение", каза министърът на спорта Андреа Абоди пред италианската информационна агенция АНСА , цитирана от БТА .

Той обърна внимание на нарастващите опасения относно работата на треньорите със спортистите, много от които са тийнейджъри .

Проблемът започна да се обсъжда след жалба, подадена до прокурор в Бреша от майка на две състезателки по художествени гимнастички относно отношението към тях, особено за поддържането на определено тегло. Имената на майката и дъщерите не се посочват.

Абоди се срещна с Джовани Малаго , президент на олимпийския комитет на страната, и Джерардо Теки , шеф на федерацията по гимнастика, за да обсъдят въпроса.

"Нашият спорт е млад, повечето от състезателите са на възраст под 18 години и трябва да бъдем особено внимателни, когато се грижим за тях. Спортистът е на първо място и ние трябва да имаме пълно уважение към него", каза Теки на пресконференция.

Бившата гимнастичка Нина Корадини разкри преди дни пред всекидневника "Република", че е напуснала националния отбор миналата година, след като е била малтретирана заради храненето си. Тя е 19 години, сребърна медалистка от европейското първенство за девойки през 2017 г. в отборния многобой по художествена гимнастика.

Според Карадини, когато тя е влязла в основния отбор през 2019 г., е трябвало да се ограничи в храната и да взема лаксативи , за да отговори на изискванията за тегло в спорта.

Хранех се все по-малко. Всеки ден в продължение на две години търпях атаки върху себе си. Спомням си деня, в който намерих сили да си тръгна, беше 14 юни 2021 г. Прекарах всяка минута от последните няколко месеца в желание да се измъкна оттам. Сега искам да защитя по-младите момичета - всеки трябва да знае каква е реалността.

Преди няколко месеца непрекъснато плачех, но сега мога да разкажа всичко без сълзи благодарение на психолог, при който ходя от година. За треньорите бях просто пионка, нямаше човешки отношения. Никой никога не ме е питал как се чувствам. Повтаряха ми всеки ден: „Засрами се, яж по-малко“, „Как можеш да се гледаш в огледалото?“ Беше болка.

От време на време тайно хапвах бисквитки. Мерех се по 15 пъти на ден. Разхлабителното дехидратираше организма ми и нямах никакви сили. Разболях се, тялото ми изпитваше недостиг на желязо. Веднъж припаднах на закуска, но треньорите решиха, че използвам това като извинение да пропусна тренировка и ме пратиха във фитнеса.

Трудно ми бе дори да ям пред други хора. Надявам се, че ще помогна да се говори за проблема", каза Корадини .

Италия има сериозни постижения в спорта, а ансамбълът спечели бронзов медал в многобоя на олимпиадата в Токио миналата година.

Британската гимнастика миналия месец стартира нов план за действие, включително разкриването на имена на наказани треньори, за да осигури безопасна среда за своите спортисти след доклад, който разкри прояви на малтретиране в спорта.