на живо

Весела Димитрова избирала 60 часа музиката на ансамбъла (ВИДЕО)

Илиана Раева: Не могат да се направят генерални изводи от едно състезание

Весела Димитрова избирала 60 часа музиката на ансамбъла (ВИДЕО)

"60 часа слушах музика, докато стигна до точния и правилен избор и за двете композиции. Очаквам убийствена конкуренция! Има много силни ансамбли, които ще се борят да покажат върхова форма. Всеки ще бъде готов и подготвен за Париж", каза треньорът на ансамбъла Весела Димитрова, след като новите композиции бяха официално представени днес в зала "София".

"Заложих на едно ядро от седем човека, докато се спрем на окончателния състав след първите стартове. Имаме доста сложни елементи, ключови, които трябва да се изпълняват стабилно", допълни тя.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Опитахме се да направим силни съчетания с музикален подбор, насочен към олимпийските игри в Париж. Една лека закачка с френската публика - музика, която е много позната на по-възрастните от филма "Професионалистът" с невероятния Жан - Пол Белмондо.

А музиката за съчетанието с ленти и топки е на една изключително динамична и много популярна рап песен, която всички млади хора харесват, другата крайност. Момичетата ги работят с удоволствие, това е най-важното!", каза още Димитрова.

Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева също сподели впечатленията си от старта на новия сезон.

„Чудесно е, че се справиха и изиграха съчетанието си по възможно най-добрия начин, но така трябва - по най-добрия начин да ги изиграем на олимпийските игри!

Никога не могат да се направят генерални изводи от едно състезание. Можем да направим блестящо европейско и не толкова блестяща олимпиада и обратно – да имаме недобро участие на европейското и да направим много силна олимпиада.

В спорта всеки старт е сам за себе си и изисква своята концентрация, мобилизация, всичко започва от нулата. В това число слагам и дори една такава официална продукция на момичетата пред феновете. Видях повече от необходимото вълнение, което имаше при някои, но това е полезно за психологическото състояние на момичетата", коментира Раева в Зала "София".

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

За иновативния подход на Боряна Калейн тя каза: "Това е изцяло идея на самата Боряна. Много добре се чувства в новите си композиции. Тя има огромно участие при създаването на композициите, така че мисля, че това ще ѝ бъде от помощ.

Страхотна е песента, която Стилияна и нейната треньорка са избрали. Тя няма да въздейства само върху българи, ще има значение и на олимпийските игри.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Дай Боже, дотогава всичко да е както трябва и Стилияна да участва. Мисля, че всички гимнастички и техните треньори много са се постарали в избора на музики, на композиции.

Имаме изключително заложена трудност в съчетанията и сме наблегнали много на артистичността, като значително сме подобрили проблема от миналата година, който беше в логичността на връзките в композициите. Очаква ни много работа и да вярваме, че момичетата ще бъдат в най-добра кондиция на най-важното състезание", сподели Раева за съчетанието с бухалки на Стилияна Николова.

Тя говори и за новата зала за тренировки на гимнастичките. "Залата, която правим, няма да бъде за продукции, тя ще бъде тренировъчна зала.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Министерството на спорта и Министерството на вътрешните работи са в много напреднала фаза. В момента, за пръв път от последните 6 години, в които работим за тази тема, се работи в прекрасен синхрон между министъра на спорта, министъра на вътрешните работи и архитекта на София и нещата са много много напред в документацията.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Така че виждам светлина в тунела."