на живо

Другата реалност зад красивите трибуни

12-годишно момче е в болница и на никого не му пука

Радост в синьо и мъка в червено. Едните се превърнаха от развалина в юмрук, а другите претърпяха обратната трансформация. Героите и грешниците, изводите и перспективите - все важни теми след най-вълнуващия финал за купата през последните 17 години.

Втори ден медиите и социалните мрежи се прехласват и по великолепната атмосфера, създадена от 45 000 зрители на националния стадион "Васил Левски". А в една паралелна реалност дете лежи в "Пирогов", жестоко наказано за неистовото си желание да се докосне до магията, наречена футбол.

"12-годишно момче е пострадало от хвърлена пиротехника по време на финала за Купата на България." Суховатото съобщение на МВР изтече някъде между празненствата на терена и интервютата на новите звезди. Разбира се, никой не му обърна внимание. Просто още един пострадал след поредното дерби.

Кое е детето, в какво състояние е и какво преживяват неговите родители? В кой сектор е гледало мача и откъде е долетяла "пиротехниката"? Заловен ли е извършителят и какво наказание го чака? Как на стадионите систематично се внасят боеприпаси, достатъчни за малка специална военна операция? Каква превенция извършват клубовете и футболният съюз? И защо полицията отказва да си влезе в задълженията?

Въпросите са безкрайни. И понеже няма кой друг, в следващите дни ще отговорим ние. Поне на част от тях. Хрониката на ужаса по трибуните също е безкрайна. Няма нужда са се връщаме до мъртвия Младен, осакатената Гергана и почти ослепената полицайка. Достатъчно е да си спомним само предишната седмица, когато друг полицай пострада от бомбичка на "Георги Аспарухов".

Сурови наказания и нов закон за футболното хулиганство. Модерна и скъпа техника за лицево разпознаване. След всеки инцидент слушаме познатия репертоар за наивници. А е толкова просто - отговорните фактори не могат, а вероятно и не искат. Кой и защо има интерес от отрядите за бързо реагиране, маскирани като т. нар. организирани привърженици, е съвсем отделна тема.

А тук става въпрос за едно момче със страшен грях - че е лудо по футбола. Възмездието го застигна под формата на пиротехника и болнична стая. А ние с широко затворени очи чакаме следващото дерби и красиви трибуни.