на живо

Мартин Минчев и плодовете на усиления труд (ВИДЕО)

"Надявам се да продължа да радвам всички, които искат да вървя нагоре", каза младият футболист на "Спарта" Прага

Мартин Минчев и плодовете на усиления труд (ВИДЕО)

Мартин Минчев е един от най-перспективните български футболисти. Обявен за най-добър млад играч в класацията „Футболист на футболистите“ през 2019 г. В "Черно море" още 18-годишен той блестеше с техника, физика и увереност. През 2020 г. чешкият гранд "Спарта" Прага успя да се пребори за подписа му и на едва 19 години Минчев отлетя на запад.

"Беше по-трудно, отколкото очаквах, понеже бях събрал самочувствие от "Черно море" и си мислех, че просто отивам там, почвам да тренирам и почвам да играя. Но видях, че съм назад с физическата подготовка. Разликата между българската професионална лига и тази в Чехия е, че там футболът е по-бърз. Това се дължи на по-подготвените футболисти, защото наистина тренировките са на високо ниво. Затова са много по-подготвени от нашите, но чисто технически мисля, че и в България има много добри футболисти", казва той.

Снимка: Lap.bg

Въпреки на пръв поглед топлото посрещане, Минчев бързо се сблъсква с недотам гостоприемната действителност. 53% от населението на Чехия смята чужденците за проблем. Настроенията сред феновете стигат и до крайности.

Когато например през 2015 г. УЕФА предложи част от приходите на клубовете от европейските клубни турнири да бъдат дарени за мигрантската криза, феновете на "Спарта" бойкотираха мача с "Апоел" Никозия, а от фракцията "Ултрас Спарта" написаха „Можем да живеем, ако загубим три точки, но не можем да загубим Европа“. Разбира се, отношението към другите европейци не достига такива измерения, но към футболистите, ултрасите са с едно наум.

Снимка: Lap.bg

"Сега вече е малко по-топло отношението, отколкото преди, но при тях трябва да покажеш, че заслужаваш обичта им. Без да се докажеш на терена, те никога няма да ти я дадат, не си я заслужил с нищо", разкрива българинът.

Но преди да заслужи уважението, Минчев преминава тежък период.

"Първата година беше тежка за мен. Първите мачове не влизах дори в групата. Аз трябваше да намеря начина, по който да изляза от тази криза. С помощта на треньорите, които ме подкрепят още от началото, преодолях всичко, наваксах с физическата подготовка. Просто мога само да им благодаря", разкрива той.

Снимка: Lap.bg

"Сам да живееш в чужбина, в нов отбор... Изграждаш се като характер и започваш да мислиш като малко по-голям, малко и по-отговорно. Вече наистина разбираш как трябва да работиш, как трябва да се отнасяш към себе си, как да тренираш, за да бъдеш подготвен за мачовете, винаги да си на 100%", добавя Минчев.

Докато е със статут на резерва, българинът вече разсъждаващ зряло. Той сам предлага да играе за втория отбор на "Спарта".

"Исках да натрупам минути и отново да си върна моята форма. Само ми помогна това, защото там вкарах първите два гола и тогава вече започнах да вкарвам и за "А" отбора", казва Минчев.

Снимка: Lap.bg

Загърбил трудностите, фокусиран върху развитието си, от септември насам той се превръща в ключова фигура в състава на "Спарта". Следват голове, асистенции и признания, докато в двубоя с "Рейнджърс" от Лига Европа, Би Би Си не обявява българина за "Играч на мача".

"Наистина е едно признание за мен и аз само мога да се радвам и да се гордея със себе си. Надявам се да продължавам с тази игра и да радвам всички, които искат да вървя нагоре", споделя той.

А тези хора са много. България мечтае с Мартин Минчев.