live

Шампионът Тодев пред bTV: Бих продал всичките си медали, за да помогна (ВИДЕО)

Биатлонистът се разделя с най-ценното си отличие в името на благородна кауза

"Бих продал всичките си медали, за да помогна на някого!" Това сподели пред bTV биатлонистът Благой Тодев, който стана европейски шампион за младежи преди дни. След триумфа талантът обяви, че се разделя със златния медал, а средствата ще дари за лечението на онкоболна жена от родния си град Банско.

"Точно преди старта се помолих и си обещах, че ако взема медал, ще го продам с кауза. Така и се случи. Възползвам се в момента от натрупаната слава, за да мога да призова хората да помогнат с този жест. Вече има интерес. До момента цената е 1000 лв. Надявам се още да се повиши, хората да помогнат с малки суми допълнителни и да успеем.", заяви Тодев пред "Тази сутрин".

"Щом е за такава кауза, ако има как, бих продал всичките си медали! Все пак те стоят и събират прах само. Ценно е отличието, но по-добре да помогна... Не мисля, че жестът ми е нещо "уау". Бих искал да помогна и на много други, но просто няма как."

Парите отиват за лечението на медицинската сестра Нели Гълъбова, която е диагностицирана с онкологично заболяване. Нужната сума възлиза на 120 000 лв.

"Нямам абсолютно никаква връзка с нея. Един ден говорих със сестра ми и с родителите ми. Те казаха, че една жена е заболяла от рак. Сумата е доста голяма. До вчера, когато говорих с нея, бяха събрани 40 000 лв. Надявам се скоро да успеем да съберем всичките.", вярва европейският шампион.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Blagoy Todev (@blagoytodev)

"Този медал е спечелен с много труд, постоянство и упоритост от един млад талант на Банско. Да дариш е висше благо. Да се откажеш от първия си златен медал в името на това да помогнеш на някого, е не само милосърдие, а и състрадание, любов. Благодаря ти, Благой, благодаря ти! Господ да ти даде още много победи, още много златни медали и да запази сърцето ти винаги така голямо, чисто и добро!", каза Гълъбова.

"Пожелавам му още много победи, още много златни медали, да е много здрав и все така да радва всички!", допълни тя.