на живо

Над 170 биатлонисти настояват за наказание на руснаците

Състезателите с открито писмо до Международния съюз по биатлон

Повече от 170 биатлонисти сложиха подписите си под открито писмо до Международния съюз по биатлон (IBU) с искане да се предприемат решителни действия в борбата с допинга. 

Състезателите настояват да бъдат взети мерки срещу руснаците, които попаднаха във втората част на независимия доклад на Ричард Макларън и Световната антидопингова агенция (УАДА).

Само двама от всички 31 руски биатлонисти получиха наказание, а срещу останалите 29 се води допълнително разследване.

Подписи под писмото са положили и представителите на руския биатлон, които участват в Световната купа.

"Смятам, че за IBU настъпи моментът, в който трябва да действа смело и временно да отстрани подозираните спортисти", заяви шефът на чешката федерация по биатлон Иржи Хамза. 

Звездата на мъжкия отбор на Чехия - Михал Шлезингер, разкри, че в писмото се предлага да не се допускат биатлонисти с допингово минало на олимпийски игри и световни първенства. Също така да се намалява квотата от състезатели за Световната купа на държава, чиито спортисти са били замесени с допинг. Шлезингер уточнява, че биатлонистите продължават да не изключват възможността за бойкот, ако няма адекватно решение от страна на IBU.

Според генералния секретар на Българската федерация по биатлон Васил Сивков, няма родни състезанители, които да се подписали писмото.

Настояването на спортистите идва в навечерието на извънредното заседание на Изпълнителното бюро на IBU в Антхолц (Италия), насрочено за събота (21 януари). Там се очаква да бъдат взети решения по казуса с доклада "Макларън".