на живо

Англичаните искат едно: Почивен ден след финала!

300 000 подписаха петицията, която ще бъде разгледана от парламента

Reuters

Финалът на европейското първенство по футбол чука на вратата! След неделя (11 юли) ще бъде ясен новият шампион на Стария континент. Един срещу друг за трофея ще се изправят играчите на Италия и Англия, а мачът ще е на "Уембли" в Лондон. 

Какво ще стане след финала? Според 300 000 англичани, най-логичтно е да последва... почивка. За цялата страна!

Снимка: Reuters

Толкова са събраните подписи в петиция, която вече беше изпратена до министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън и ще бъде разгледана на заседание на парламента. В нея англичаните настояват денят след важния мач да бъде обявен за почивен в цялата страна, без значение от резултата.

От сега в британската преса се съобщава, че това едва ли ще се случи веднага след финала, за да не се "предизвика съдбата". 

Снимка: Reuters

Но при триумф на англичаните, Борис Джонсън със сигурност ще насрочи ден, в който цялата страна може да пропусне работа, за да отпразнува първата европейска титла на Англия. Той вероятно ще се състои след 19 юни, когато ще бъдат разхлабени малкото останали мерки срещу коронавирус.

Що се касае до понеделника (12 юли), правителството призова компаниите да бъдат гъвкави по отношение на работното време, но не наложи точни правила. Очаква се голяма част от служителите да се явят по-късно на работа. Част от училищата в страната вече заявиха, че занятията ще започнат от по-късно, за да могат деца и родители да си набавят нужния сън, ако английският отбор победи Италия.

Снимка: Reuters

Яснота около почивния ден няма, но е напълно сигурно, че на "Уембли" за финала няма да присъстват повече от 60 000 зрители. Борис Джонсън заяви, че увеличаване на капацитета на феновете няма да има, въпреки множеството запитвания. Стюардите обаче ще са повече, тъй като организаторите подозират, че за полуфинала с Дания на стадиона са присъствали повече от разрешената бройка запалянковци.