на живо

Анита и Хю - заедно от Токио до Токио и завинаги

Двамата олимпийци се запознават на път за Игрите през 1964 г. и оттогава са неразделни

Олимпийските игри създават шампиони и легенди. Понякога обаче най-големият спортен форум носи повече от медали и слава на участниците. Бившите британски атлети Хю Портър и Анита Лонсбро намират любовта на път за Олимпиадата в Токио през вече далечната 1964 г. Запознават се в самолета, женят се година по-късно и оттогава са неразделни!

В Токио, Лонсбро - олимпийска шампионка от Рим 1960 и спортна личност на годината от 1962-а, завършва на седмо място на 400 м съчетано плуване. Тя е първата жена-знаменосец на Великобритания на олимпийски игри.

"Изведнъж излизаш на стадиона и те посреща всичкият този шум от публиката. Искаше ми се да избягам от него, но продължих напред с флага в ръце. За мен беше огромна чест.", споделя 79-годишната Лонсбро пред Би Би Си.

Колоездачът Портър - четирикратен световен шампион в индивидуалното преследване и златен медалист от Игрите на Британската общност, отпада в четвъртфиналите в Токио през 1964 г.

"Получих настинка и бронхит, а това не са неща, с които искаш да се сблъскаш, докато се бориш за олимпийски медал", разказва Хю и добавя, че все пак точно тази Олимпиада винаги ще бъде специална за него, защото му е предоставила възможност да опознае бъдещата си съпруга.

"Хю каза на треньора си да се премести, за да седна до него.", допълва с усмивка Анита.

И двамата съветват участниците в Токио 2020 да се възползват максимално от времето, прекарано на олимпийските игри, и да опитат да си създадат незабравими спомени. Анита и Хю споделят и своите притеснения за отпечатъка, който пандемията ще остави върху Игрите.

"Атлетите ще са принудени да стоят в хотела или олимпийското село, без възможност да излязат от пределите им. Не знам дори как ще тренират. Мъчно ми е за олимпийците, защото не знам дали ще успеят да покажат най-доброто, на което са способни.", коментира 81-годишният Хю.