на живо

Бронзовите момичета от борбата: Тези медали са по-различни

Как танцува треньорът Петър Касабов?

Бронзовите момичета от борбата: Тези медали са по-различни

Борбата е най-успешният български спорт на олимпийски игри. Медалите за страната ни са 69, титлите са 16, сребърните отличия 31, а бронзовите - 22. Последните две отличия за трето място са дело на Тайбе Юсеин, Евелина Николова и треньорът им Петър Касабов.

"Като старши треньор на националния отбор съм от декември 2016, но иначе от 15-16 годишни, когато влязоха в националните гарнитури, имах възможност да работя с тях. Като деца са ми. Почувствах се много горд от това, което се случи, защото знам как стигнаха до там, през какво преминаха. Когато спечелиха и им вдигнаха ръцете... бях много щастлив и ми олекна.", заяви Касабов в специалното студио на bTV за олимпийските игри.

Снимка: Lap.bg

За световната шампионка Тайбе Юсеин Игрите в Токио бяха втори в кариерата ѝ. Този път тя разкри, че е подходила по-спокойно и опитът си е казал думата.

"За тези Игри подходих по-спокойно. Бях сигурна, че ще дам всичко от себе си, но гледах да не е на всяка цена, да не се пренавивам преди състезанието. По този начин влязох и мисля, че ми мина по-спокойно състезанието - мъдростта, опитът си казаха думата", категорична беше тя. 

Евелина Николова прибави към колекцията си от бронзови отличия от световни и европейски първенства и това от най-авторитетния спортен форум на планетата.

Снимка: bul-wrestling.org

"Разликата е огромна. По-рано, когато съм си говорила с хора, които са участвали на олимпийски игри и имат медали, са казвали, че те са едно много по-различно изживяване. Винаги ми е било много интересно, странно и любопитно. Сега, когато държа този медал в ръцете си, чувството да си на олимпийски игри и да спечелиш медал там, е неописуемо. Още не съм сигурна, че това е също реалност", категорична е Николова.

За да достигнат до отличията момичетата са прекарали хиляди часове в тренировъчната зала, справяли са се с контузии и са поставяли семействата си на заден план. Но в Токио именно те им дават сила. 

Снимка: Lap.bg

Тайбе Юсеин посвещава медала на своя брат Халил. Отличието е подарък за рождения му ден.

"Гордея се със сестра ми и я обичам много. Вярвах, че ще стигне до медала и всички ѝ стискахме палци здраво да се получи. Историята за медала е следната - тя се обади, за да ми честити рождения ден. Попита ме какво да ми докара. Казах да докара един медал и да се върне жива и здрава. Медала все още не съм го получил, но силно се надявам скоро време да дойде на екскурзия тук при нас - в Бремен. Казах ѝ "Обичам те, шампоанке моя". Аз си я наричам шампоанка", разкри той в ексклузивно включване в нашето студио. 

"Ще му го занеса лично. Казах му "Това е твоят подарък. Обичам те и ще се видим колкото се може по-скоро". Все още не сме имали време за тържество, но самото изживяване от спечелването беше малко по-голямо, защото все пак е медал от олимпийски игри.", отговори му тя.

Снимка: Lap.bg

Вкъщи Петър Касабов също е заобиколен от жени. Той е баща на две прекрасни дъщери - Жаклин и Сияна.

"Със сигурност съпреживявам нещата. Хората казват: "Ей, човек. Та теб ти е супер яко! Баща ти го няма цяла година. Няма кой да ти пречи във вас". Хора, не е така, наистина. Човек разбира какво е загубил едва след като го е загубил. Тате, искам да ти кажа, че ти благодаря за всичко, което правиш. Ти си моят идол. Аз искам да съм като теб. Продължавай да си все толкова упорит", каза Жаки. 

Снимка: Lap.bg

"Той отива за един месец, след това се връща за 3 дни или за 2. След това пак тръгва на лагер след това пак се прибира за 2-3 дни. Липсва ми. Тате, обичам те с цялото си сърце. Искам да ти кажа, че много ми липсваш. Когато те няма тук вкъщи е… трудно и е празно. Не е весело. Празно е. Самото място е празно, чувстваш все едно няма никой", добави Сияна. 

Двете предизвикаха своя баща да изтанцува нещо, а резултатът, който развесели всички, може да видите във видеото!