на живо

Смениха медала на олимпийска шампионка, след като японски кмет го... захапа (ВИДЕО)

"Мръсният медал" бил заменен по желание на самата шампионка по софтбол

Една от златните медалистки по софтбол от олимпийските игри в Токио ще получи нов медал, след като нейният беше... захапан. 

От Международния олимпийски комитет реагираха, след като в социалните мрежи се появи видео от срещата между кмета на Нагоя - Такаши Кавамура, и шампионката от националния тим на Япония Миу Гото. Градоначалникът приветства своята гостенка, която му даде отличието си. Едва ли обаче някой е очаквал, че Кавамура ще свали маската си и ще впие зъби в златото. 

Стотици възмутени фенове заявиха, че кметът е действал безразсъдно и е пренебрегнал всички мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус. В Япония все още не е отпаднало извънредното положение заради високия брой заразени. В такива условия се проведоха и олимпийските игри. 

Самият Кавамура се извини за постъпката си на специална пресконференция. Той заявил, че е опетнил името на града и е действал неуважително в присъствието на Гото, като съжали и, че я е попитал дали има романтична връзка, което се счита за дълбоко лична информация. 

Кметът дори предложил да заплати разходите по връчването на нов медал на шампионката от тима на Япония, който победи САЩ с 2:0 на финала.

От Международния олимпийски комитет обаче са категорични, че те ще поемат всички разноски и до няколко дни молбата на Гото за нов медал ще бъде удовлетворена, а заслуженото отличие ще бъде в ръцете ѝ.