на живо

Ансамбълът: За тези сълзи мечтаехме в последните 5 години

"Единственото ни желание беше да сме олимпийски шампионки", заявиха българските гимнастички, които спечелиха олимпийска титла в Токио

Любомир Асенов, LAP.BG

Олимпийски шампионки! Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова показаха, че мечтите се сбъдват!

От 5 години момичетата тренират за този миг - да бъдат най-добри на Игрите в Токио и да чуят българския химн. У нас грациите ще се приберат с първия златен медал за родната гимнастика от най-авторитетния спортен форум на планетата.

"Откакто са ни събрали, единственото ни желание беше да сме олимпийски шампионки. Не сме си пожелавали световна и европейска титла. Казвахме си "Нека сега да е така, но само на олимпийските игри всичко да е наред". Почти всяка година имахме световно и европейско, титлата все ни се измъкваше. Казвахме си "Дай, Боже да ни очаква олимпийската титла" и ето че това е факт. Дори госпожа Илиана Раева казваше, че всяко едно състезание е тренировка за олимпийските игри. Това, че успяхме да постигнем мечтата си, е нереално", заявиха момичетата от ансамбъла.

Снимка: Lap.bg

Минути след триумфа си в Токио, те все още не осъзнаваха какво са постигнали.

"За тези сълзи сме си мечтали последните 5 години и всяка сутрин сме се събуждали единствено и само с мисълта колко много искаме да стигнем до тук. Имам чувството, че някой ще ме ощипе след малко и ще се събудя на картоненото легло и ще трябва пак да изживея днешния ден - много е страшно. Истина е! Не мога да повярвам. Благодарим ти, Господи! Защото този медал е нашето чудо!", описа чувството Стефани Кирякова.

Снимка: Reuters

"Много сме щастливи. Трудът ни се възнагради. Наистина работихме много през последните 5 години, минахме през много неща. Чакахме това наше чудо и то се случи. Това значи много за нас. Ние се възхищаваме на всички български гимнастички. Имаме страхотни примери. Да станем олимпийски шампионки е уникално. Не мога нищо да кажа", добавиха другите момичета.

Титлата е трета за България от олимпийските игри в Токио. Златни медали спечелиха още боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. Със сребро се окичи Антоанета Костадинова в стребата, а в борбата имаме два бронза - на Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

Снимка: Lap.bg

"Последните няколко седмици плакахме постоянно. Първо от радост за всички български спортисти, които печелиха медали и представяха България. Искаме да ги поздравим всички. Плакахме с тях, радвахме се с тях. Молехме се да има малко справедливост и за нас. Благодарим на всички, които са станали толкова рано да ни подкрепят. Усещахме, че през всички тези години не спират да ни подкрепят и да ни казват, че златото ще е наше. На нашите треньори, на всички, които работят с нас... Ние сме едно голямо семейство", заявиха момичетата и не пропуснаха да споменат и Елена Бинева и Теодора Александрова, които също бяха част от ансамбъла в началото, но се оттеглиха заради контузии.

"Теди игра първата година с нас, с нея спечелихме първия си медал от световно първенство. Искаме да кажем на Ели, че много я обичаме. Тя беше до последно с нас и още е", заявиха те.

Снимка: Reuters

Част от златните медалистки вероятно ще прекратят спортната си кариера скоро, но не и преди световното първенство през октомври в Япония. А след тежките съчетания и триумфа е време за... почивка.

"Ще се върнем отново в Япония. Само след 2 месеца тук има световно първенство и най-вероятно това ще бъде завръщането за последен път като отбор. Всичко, което трябва, направихме, и това е нашият мечтан финал. Световното е един бонус, за който се надяваме, че ще завърши по същия начин. И вече с лекота да кажем "Това беше!". В близкото бъдеще ни очаква почивка и малко спокойствие", категорични са момичетата.