на живо

Българин помогнал на японските стрелци да се класират за Олимпиадата

Емил Душанов разказва за работата си с националния отбор на Япония

bTV

Представяме ви Емил Душанов. Човекът, който в тандем с Мария Гроздева, печели първите два олимпийски медала на именитата ни състезателка на Игрите в Барселона и Атланта. 

Впоследствие треньорът приема екзотично предизвикателство и застава начело на националния отбор на Япония по спортна стрелба, като успехите не закъсняват - две световни титли, 9 златни медала от световната купа и още много други.

Последните победи под ръководството на Душанов са свързани със спечелването на 4 квоти за игрите в Рио.

"Много време и усилие ми отне да ги разбера. Много са различни, много дисциплинирани. Отне ми 5 години", сподели Душанов.

Въпреки че не живее в Япония, Душанов непрестанно провежда тренировки със своите състезатели, дистанционно.

Най-добрият стрелец в състава на Япония е бившият световен шампион Томоюки Мацуда, който не крие привързаността си към своя наставник.

Снимка: bTV

„Той е страхотен треньор. Много го уважавам. Даже последният медал, който завоювах беше специален подарък за Емил", каза той.

Мацуда е категоричен, че много харесва България, като пред камерата ни сподели мнението си за родната кухня и нашето кисело мляко.

Голямата мечта на Томоюки Мацуда и Емил Душанов е спечелване на медал от Олимпийските игри в Рио. Тандемът вече е със звезден статут в Япония, а при евентуално отличие в Бразилия със сигурност ще стане легендарен.