на живо

Баскетболисти и тенисисти оглавиха класацията за най-добре платени атлети в Токио

Първите 9 в класацията на "Форбс" са спечелили общо 353 млн. долара през изминалите 12 месеца

Със сигурност олимпийските игри в Токио са най-очакваните след отлагането им с година, най-строгите откъм мерки против разпространението на коронавирус, а и едни от най-скъпите. За това допринасят и спортистите, които ще участват в тях.

Авторитетното издание "Форбс" подреди деветте най-добре платени звезди, които ще се опитат да спечелят медал със знаменитите кръгове. На базата на доходите на атлетите в периода май 2020 - май 2021 г. от заплати, бонуси, наградни фондове, плащания от спонсори и по лицензи, специалистите подредиха челната деветка. В нея присъстват баскетболисти, тенисисти и един голфър. А общо спечелените пари от тях са 353 млн. долара.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kevin Durant (@duranthighlights)

Най-добре печелещ за миналата година е 32-годишният баскетболист Кевин Дюрант. Играчът на "Бруклин Нетс" вече има два златни медала от олимпийски игри. Той триумфира с тима на САЩ през 2012 г. в Лондон и през 2016 г. в Рио де Жанейро.

В разглеждания период той е спечелил 75 млн. долара, въпреки намалението на заплатите в НБА с 20%, породено от пандемията.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 大坂なおみ (@naomiosaka)

След него, на второ място в класацията се нарежда тенисистката Наоми Осака. Едва на 23 години представителката на Япония може да се похвали с приход от 60 млн. долара. Само 5 млн. от тях са от наградни фондове на тенис турнири. Останалите са от рекламни договори с модни марки и такива за производство на техника.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Damian Lillard (@damianlillard)

Челната тройка се "затваря" от друг баскетболист - американеца Демиън Лилард от "Портланд". Той може да се похвали с приходи от 40,5 млн. долара. Част от тях са по сделката му с един от световноизвестните производители на спортни стоки. Баскетболистът подписа договор за 10 години на обща стойност 100 млн. долара.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

На четвърта позиция е сръбският тенисист Новак Джокович. Той успя да спечели 3 титли от Големия шлем през настоящия сезон и е сред фаворитите за златен медал от олимпийските игри. За 12 месеца Ноле заработил 34,4 млн. долара.

Ето и останалите петима спортисти в класацията:

5. Рори Макилрой - голф, Северна Ирландия - 32 млн. долара
6. Девин Букър - баскетбол, САЩ - 30,5 млн. долара
7. Кей Нишикори - тенис, Япония - 30,5 млн. долала
8. Крис Мидълтън - баскетбол, САЩ - 27 млн. долара
9. Джру Хоридей - баскетбол, САЩ - 23 млн. долара.

Кевин Дюрант оглавява класацията за втори поредни Игри, след като и в Рио де Жанейро беше най-добре платен. Тогава той беше спечелил 56,2 млн. долара за 12 месеца.