на живо

Безмилостен "Барселона" попиля "Еркулес" и е на 1/8-финал (ВИДЕО)

Арда Туран герой за "каталунците" при разгрома на "Камп Ноу"

БГНЕС

"Барселона" разгроми третодивизионния "Еркулес" със 7:0 в мач-реванш от 1/16-финалите на турнира за Купата на Краля в Испания. 28-кратният носител на трофея, включително в последните два сезона, игра далеч по-добре от първия двубой между двата тима (1:1) и си осигури място сред най-добрите 16 в надпреварата с общ резултат 8:1. Основна заслуга за категоричния успех пред близо 65 хил. зрители на "Камп Ноу" имаше Арда Туран. Турският национал се отличии с хеттрик и изработи други две попадения.

Треньорът на домакините Луис Енрике даде почивката на Меси, Неймар, Суарес, Тер Стеген и Пике. В първия половин час от срещата "каталунците" трудно преодоляваха организираната защита на "Еркулес". Това обаче се случи в 37-ата минута, когато след щастлив рикошет Лука Дин изпрати топката във вратата. Повторенията показаха, че френският защитник е бил в положение на засада, която обаче не бе маркирана от страничния съдия. За Дин попадението е първо с екипа на "Барса".

Секунди преди почивката Иван Ракитич удвои преднината на "блаугранас" с гол от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Арда. Хърватинът подходи лековато към изпълнението, но въпреки това реализира под плонжа на вратаря Буигес.

През второто полувреме играта на гостите от Аликанте се разби тотално и "Барса" не пропусна да се възползва. В 50-ата минута Арда отклони към Рафиня, който със силен удар по тревата отбеляза шестия си гол за сезона - 3:0. Пет по-късно Туран се възползва от страхотно центриране на Алейш Видал и с глава изпрати топката във вратата на Буигес.

В 73-ата минута един от двамата странични съдии отново взе грешно решение при атака на "каталунците". Пако Алкасер бе пред линията на топката при подаването към него от Рафиня, но въпреки това попадението му бе признато за 5:0. Нападателят вкара едва първия си гол за "Барса", половин година след като бе привлечен в клуба.

Снимка: БГНЕС

А шоуто на Арда Туран бе запазено за последните минути. В 86-ата той се разписа за 6:0 с добавка от близко разстояние, след като удар на Алкасер бе отразен от стража на "Еркулес". Три минути по-късно турчинът отбеляза най-красивото попадение в срещата с прекрасен фалцов удар в далечния ъгъл. Той оформи своя втори хеттрик за сезона, само 16 дни след първия - при 4:0 над "Борусия" Мьонхенгладбах в Шампионската лига на 6 декември. Туран вече има 11 попадения за кампанията във всички турнири.

"Барселона" надигра "Еркулес" едва за втори път в 6 мача между двата тима от 1997 година насам. За пети път в историята тимът от Аликанте бе елиминиран от "каталунците" в турнира за Купата.