на живо

Боян Петров: България има нужда от своите герои (ВИДЕО)

Алпинистът планира през 2018 г. да изкачи Еверест и още два осемхилядника

Lap.bg

Алпинистът, покорил десет от върховете над 8000 метра в света - Боян Петров, заяви, че българите имат нужда от герои за пример и ги намират в лицето на успелите спортисти. Той зае 8-а позиция в класацията Спортист на годината на България за 2017 г.

"Това са звездите на България. Имаме нужда от герои, от хора, които да теглят, да дърпат, на които хората да се възхищават. Всички казват "Мачкай, Гришо!" и той неслучайно стана първи. От еуфорията през 94-а година ни дели толкова време, а в съвремието тези звезди стават все по-малко. В момента се надига една вълна покрай това, че има хора, които ни гледат и следват. Те дърпат! Сега не знам дали тениса няма да дръпне. Има хора и в планината. Силно се надявам, че и другите спортове ще си намерят своите герои.", каза Петров пред bTV и добави:

"Хората търсят изпитанието в планините, защото те не са само място, на което да отидеш и да се радваш. Те са нашите стадиони, нашата религия. Там ние изпълняваме своята връзка с природата. Когато има и постижения, като при мен, това го прави по-спортно. За това съм и в тази класация. Тренирам по същи начин, раздавам се, като шампионите тук. Отличава ме спортното дълголетие, на 44 години съм за 4-ти път в тази класация"

Той обяви и целите си за следващия сезон, между които е и покоряването на най-високия връх в света - Еверест.

"На 45 ще дойде реалният Еверест - най-високата точка на земята. Пожелавам си го за догодина, за 2018-та. Планирал съм още два осемхилядника. Трудна програма е, но искам да завърша проекта "Българин на 14 осемхилядника", разкри Боян Петров.