на живо

БОК поиска безвъзмездно сградата на бившето иранско посолство

Организацията изпрати писмо до служебния премиер Огнян Герджиков

Българският олимпийски комитет (БОК) изпрати писмо до служебния премиер Огнян Герджиков, с което иска да му бъде предоставена за безвъзмездно ползване сградата на бившето иранско посолство на ъгъла между бул. „Васил Левски” и ул. „Иван Вазов”, съобщи „Дневник”.

На днешното изборно събрание на организацията председателят Стефка Костадинова, която получи четвърти мандат, повдигна въпроса за необходимостта от нов дом.

„Естествено, ако министерски съвет вземе такова решение, втората точка е да бъде финансирано от държавата. Защото всеки бял олимпийски комитет във всяка бяла държава има олимпийска централа на страхотно място”, заяви световната рекордьорка в скока на височина.

През последните години БОК използва сграда на ул. „Ангел Кънчев”. „Тя е много малка и не подобава на един олимпийски комитет. Все пак трябва да има някакво самочувствие. В нашата зала, когато провеждаме заседание на изпълкома, едвам се събираме 20 човека. Много е малко, много е тясно, много е старо, но все пак ни е дадена безвъзмездно”, подчерта Костадинова.

Сградата на бившето иранско посолство е собственост на държавната фирма „Агенция за дипломатически имоти в страната” (АДИС). През февруари АДИС изпрати заявление до направление „Архитектура и градоустройство” към Столична община, с което поиска разрешение за надстрояване на сградата с още шест етажа над настоящите два.

Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение”. Имотът попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата.

По тази причина направление „Архитектура и градоустройство” обяви, че ще се допита до мнението на софиянци за бъдещето на сградата. Поставеният срок за изпращане на позиции и мнения по въпроса е 31 март.