на живо

БОК внесе жалба заради ощетяването на Христо Христов

Българският щангист остана без отличие след съмнително решение на съдиите

Lap.bg

Българският олимпийски комитет ще сезира Международната централа заради решението на съдиите по време на турнира по вдигане на тежести в категория до 109 кг на Игрите в Токио.

В него българинът Христо Христов остана на пето място, но до последно участваше в битката за медалите. Реферите обаче не признаха последния му опит в изтласкването, заявявайки, че е направил нарушение. Ако опитът с тежест 222 кг беше признат, Христов щеше да се нареди трети в крайното класиране. 

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен", се казва в официалната позиция на Българския комитет.

Снимка: Lap.bg

В жалбата, внесена от главния секретар на БОК Белчо Горанов, се казва, че родният комитет настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с основните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

Позицията на БОК е адресирана до спортния директор на МОК Кит Маконел.

Олимпийски шампион в категорията на 20-годишния Христов стана Акбар Джураев (Узбекистан) с нов олимпийски рекорд от 230 кг. Втори е арменецът Симон Мартиросян с 423 кг. Бронзът отиде при Артурс Плесниекс (Латвия) с 410 кг, а четвърти Тимур Наниев от Руския олимпийски комитет с 409 кг. 

В интервю пред bTV след състезанието родният щангист също сподели, че се чувства ощетен. 

Снимка: Lap.bg

"Има някой зад тази работа, щях да кажа човек, но това ще е прекалено достойно... да го нарека човек. Това не е човек. Разбирам да бях направил грешка или треньорът ми да беше направил грешка. Ние бяхме безупречни в опита си. Всички ми пишат колко зле са ме прецакали", заяви Христов.