на живо

Британските медии: Изхвърлят Русия от игрите в Рио днес

Международния олимпийски комитет решава за 387 руски състезатели

Днес Международния олимпийски комитет ще вземе окончателно решение дали да допусне Русия да участие на игрите в Рио. Това ще стане на специално заседание на Изпълкома в швейцарския град Лозана.

Световната антидопингова агенция (УАДА) вече препоръча на МОК да изхвърли Русия от Олимпиадата. Според британските медии крайното решение вече е взето и 387 руски спортисти ще бъдат отстранени от игрите, за се „покаже на Москва, че допингът е посегателство срещу спорта и неговата почтеност”.

"Това на практика ще означава изгонване от Игрите. Президентът на Междунардония олимпийски комитет Томас Бах обаче иска също да бъде разгледан въпросът за правата на отделните спортисти", пише авторитетният "Дейли Мейл".

Има и информации, че ключови фигури в МОК са поискали отстраняване на Русия и от Зимната Олимпиада в Южна Корея през 2018 г. В Русия пък смятат, че остраняването на цялата страна от състезания, включително и на спортистите, неизползвали допинг, ще бъде нарушение на основополагащото правило на Олимпийската харта.