на живо

Бронзът се усеща като злато: Полските волейболисти и церемонията им по награждаване

Домакините изглеждаха най-щастливи след финала на европейското, на който не участваха

Бронзът се усеща като злато: Полските волейболисти и церемонията им по награждаване

Усмивки, скандирания, аплодисменти и искрена радост. Звучи като церемония по награждаване на шампион. Само че не е. 

На почетната стълбичка след финала на европейското първенство по волейбол за мъже се качи отбор, който не участва в решителния за титлата мач. Играчите на Полша може и да отпаднаха от борбата за трофея, но се окичиха с бронза. При това с церемония, която бяха режисирали сами.

Снимка: CEV

"Дружина"-та се реваншира на местните фенове в Катовице за загубения полуфинал с отлична игра срещу Сърбия в мача за третото място. По време на награждаването всички волейболисти и селекционерът Витал Хайнен се качиха на най-ниското стъпало на почетната стълбичка. Настроението им обаче беше най-добро. 

Снимка: CEV

Церемонията започна с кълбо през почетната стълбичка. Заради противоепидемичните мерки, медалите раздаде капитанът на Полша Михал Кубяк, който си каза мила дума с всеки от състава. Като истински волейболен шеф, той награждаваше своите колеги, а и треньора. Неговият медал пък му беше връчен от звездата на отбора Бартош Курек, който преди това изпълняваше ролята на... асистентка. 

Снимка: CEV

Поляците получиха още трофей и чек за 150 000 евро. Кубяк вдигаше високо купата и се радваше искрено. Щастлив беше и селекционерът Хайнен, който вече заяви, че ще се оттегли след европейското. Вероятно това ще сторят и част от по-опитните волейболисти, като Кубяк, Курек, Пьотр Новаковски, Гжегош Ломач, Дамян Войташек. 

Снимка: CEV

Поляците са европейски шампиони от 2009 г. От тогава те прибавиха във витрината си 3 бронзови отличия от първенството на Стария континент. 

Първенец стана тимът на Италия, който победи в драматичен финал Словения.