на живо

Целта пред щангистите - първи медал на олимпийски игри от 2004 г. насам (ВИДЕО)

Божидар Андреев и Христо Христов отпътуваха за Токио

Целта пред щангистите - първи медал на олимпийски игри от 2004 г. насам (ВИДЕО)

И представителите ни във вдигането на тежести заминаха за Токио. На олимпийските игри в Япония надеждите за медал са свързани с Божидар Андреев (кат. до 73 кг) и Христо Христов (кат. до 109 кг). Двамата си поставиха за цел завръщане у дома с отличие, което изглежда постижимо предвид резултатите им в трите квалификационни цикъла.

"Ще отидем сега първо да се борим за медал. A пък ако вземем по-голям медал, ще е още по-добре.", заяви Андреев, който вече има олимпийска титла, но за младежи, както и европейски при под 23, 20 и 17-годишните.

"Голямата цел е да участвам и да покажа какво мога, а какво ще спечеля не зависи само от мен. Всичко е 99% труд и 1% късмет.", каза Христов, който през тази година стана втори в Европа за мъже и първи в света за юноши до 20 години.

Христов има сребро от младежки олимпийски игри, а също така е световен шампион за кадети и европейски в различните възрастови групи – от 17 до 20 години.

"Най-много се притеснявам от тестовете там, като започнат да ги правят, да не излезе някой положителен. Взели сме всички мерки, не съм ги пускал да излизат никъде. Ако направят по 5 сполучливи опита, ще се качат на стълбичката", коментира треньорът на националите - Иван Иванов.

За последно български щангист спечели медал на олимпийски игри в Атина през 2004 г., когато Милен Добрев стана шампион в кат. до 94 кг, а Величко Чолаков завоюва бронз при над 105-килограмовите.

В Токио Андреев ще излезе на подиума на 28 юли, а Христов - на 3 август.