на живо

Чехия стъпка 10 "лалета" и е на четвъртфинал

Големият грешник за Нидерландия се казва Матайс Де Лихт

Getty Images

Чехия поднесе изненадата, отстранявайки Нидерландия в осминафиналите на Евро 2020! Тимът на Ярослав Шилхави спечели с 2:0 на "Пушкаш Арена" в Будапеща (Унгария) и ще се изправи срещу Дания в спор за място на полуфиналите.

Днес големият грешник за нидерландците се казва Матайс Де Лихт. В 55' централният защитник на "лалетата" си изкара директен червен картон за игра с ръка, с която спря обещаваща атака на съперника като последен в отбрана.

Снимка: Getty Images

Винен за поражението ще бъде и нападателят на "лалетата" Дониел Мален, който бе изведен сам срещу вратаря Томаш Вацлик малко по-рано, но не успя да го преодолее.

Чехите се възползваха от численото предимство и Томаш Холеш откри резултата в 68', а крайното 2:0 оформи Патрик Шик в 80' с четвъртото си попадение на Евро 2020.

Снимка: Getty Images

Така Чехия се класира за четвъртфиналите на турнира за първи път от 2004 г. насам. Любопитното е, че тогава отборът също се изправи срещу Дания и спечели с 3:0, преди да бъде елиминиран от впоследствие станалия шампион тим на Гърция с 1:0 след "златен гол".