на живо

Червеното е на късмет

Колко важен за крайния успех е изборът на цвят за екипите?

Когато става дума за избор на цветове за футболни екипи, винаги се търси най-яркият контраст, за да може зрителите пред екраните и тези, които гледат мачовете на живо, да разпознават без проблеми двата тима.

Европейското първенство започва след няколко дни и затова от сайта на УЕФА се върнаха години назад и провериха избора на цветове от предишните носители на титлата.

Най-успешният цвят на еврофинали е червеният. Шест тима, триумфирали в надпреварата (включително последният победител Португалия), са играли с червено, но други шест отбора, носили червени фланелки, са били от губещата страна в битката за европейския връх.

13 от отборите, класирали се за Евро 2020, са с червени титулярни фланелки - Австрия, Белгия, Хърватия. Чехия, Дания, Унгария, Северна Македония, Португалия, Русия, Испания, Швейцария, Турция и Уелс.

Синьо (четири победи, три загуби) и оранжево (една победа от един финал) са двата цвята с положителен баланс на еврофинали. С 40% успеваемост е белият цвят, който е "триумфирал" в четири мача за трофея, но е загубил в други шест случая.